Zbog povećanog nivoa ostatka pesticida, sa tržišta BiH povučena je jabuka „Ajdared“, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

– Proizvođač je „Ogi Voće“ d.o.o. Gradiška, a distributer  “Agrofructus” d.o.o. Gradiška, dok je riječ o berba 2018. godine. Ispitivani parametar za koji je utvrđena nepravilnost je Carbendazim, utvrđena opasnost je povišeni nivo ostataka pesticida u hrani, što predstavlja rizik po zdravlje ljudi. Inicijalnom procjenom rizika zaključeno je da kratkotrajni unos jabuke s utvrđenim ostacima aktivne materije Carbendazim predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece, dok za odraslu populaciju rizik po zdravlje nije ozbiljan, jer toksikološka referentna vrijednost za ovu populaciju nije prekoračena – navodi se u saopštenju.

Iz ove agencije poručuju da je Inspektorat RS zabranio distributeru promet jabuke Ajdared prve, druge i treće klase proizvođača „Ogi Voće“ d.o.o. Gradiška, te naložio povlačenje isporučene količine jabuke od kupaca.

Prema pismenoj izjavi odgovorne osobe distributera, kupci su obaviješteni da je jabuka neispravna i zahtjevan je povrat odmah po saznanju o rezultatima analize – stoji u saopštenju.

Izvor: srpskainfo