Tradicionalna manifestacija „Kočićev zbor“, koja će ove godine doživjeti svoje 54. izdanje, biće održana od 19. do 25. avgusta. Kako je saopšteno iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, već  je izrađen idejni koncept 54. Kočićevog zbora, koji će biti održan na tri lokacije – u Banjoj Luci, Stričićima i Beogradu.

-Vjerujemo da će i ove godine program naići na dobar odziv građana, jer smo prošle godine na centralnoj manifestaciji u Stričićima ugostili desetine hiljada ljudi, ne samo iz Banje Luke i Krajine, već i iz cijelog regiona – najavljuju iz nadležnog odjeljenja.

Svečano otvaranje manifestacije, biće upriličeno 19. avgusta 2019. godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske i, tom prilikom, biće prezentovan projekat „Soba sjećanja Petra Kočića“ kojim će, na inovativan način, biti predstavljen književnik, njegov život i djelo.

-U odnosu na 2018. godinu uvedeno je nekoliko novina, između ostalog, koncept svečane akademije biće izmijenjen na način da će nakon zvaničnog dijela koji obuhvataa i svečano uručivanje ovogodišnje Kočićeve nagrade, biti održan polučasvoni koncert – kažu u nadležnom odjeljenju.

I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića. Te manifestacije će obuhvatiti sve ono što predstavlja umjetničko stvaralaštvo Zmijanja kao što su „Zmiajanjski vez“, književnost i umjetnost. U Parku Petar Kočić planirane su književne večeri i radionice Zmijanjskog veza.

-U Kočićevim rodnim Stričićima očekuje nas veliko finale Kočićevog zbora 25. avgusta uz tradicionalne borbe bikova za nagradu „Jablan“ te nadmetanja u narodnim igrama i vještinama. Kočićev zbor je jedna od najvećih manifestacija koja ima veliki značaj za Grad i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banja Luka – navode u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija „Zmijanjska sofra“, dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Repbulike Srpske i Srbije, te položeni vijenci na grob Petra Kočića.

Podsjetimo, do 30. juna ove godine otvoren je i javni poziv za dodjelu „Kočićeve nagrade“, priznanja koje se dodjeljuje za cjelokupno djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike.