Veoma toplo vrijeme i dosta vlage omogućavaju proljećnim usjevima intenzivan porast, pa su ozima žita u fazama od mliječne do voštane zrelosti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema podacima iz agrometeorološkog biltena, toplo i sunčano vrijeme povoljno utiče na aktivnost insekata, u toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije kruškine buve, a prisutni su gotovo svi razvojni stadijumi.

U pojedinim zasadima jabuka, bresaka i nektarina registruje se prisustvo bolesti tripsa.

Šteta od tripsa nastaje usljed ishrane larvi i odraslih jedinki, kao i zbog procesa polaganja jaja pri čemu dolazi do pojave nekroza.

Agrometeorolozi upozoravaju da piljenje prve generacije jabukinog smotavca još traje, a kod ratarskih kultura uočena su legla jaja kukuruznog plamenca. 

Kada je riječ o biljnim bolestima, na većini lokaliteta završen je period primarnih infekcija čađave krastavosti plodova jabuke, a povoljni su bili uslovi i za razvoj različitih vrsta prouzrokovača truleži breskve i nektarine.

“Zahvaljujući dospjelim padavinama iz prethodnog mjeseca, zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta su dobre, dok je u površinskom sloju zbog visoke temperature došlo do isušivanja zemljišta”, navedeno je u biltenu.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom ove sedmice biće promjenljivo vrijeme – u prvom dijelu dana biće sunčano, dok se u poslijepodnevnim časovima, uz povećanje oblačnosti, mjestimično očekuje kiša ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Agrometeorolozi upozoravaju da su lokalno moguće vremenske nepogode praćene gradom i pojačanim vjetrom.

Češće nestabilnosti očekuju se u prvom dijelu sedmice, kada će preovladavati i nešto svježije vrijeme, dok se više sunčanog vremena prognozira na jugu i za vikend.

Izvor: Srna