Prevozu kombi vozilima na more došao je kraj! Posljednjih 20 godina većina građana BiH putovala je na Jadran nelegalnim kombi vozilima. Uskoro to više neće biti moguće, odlučila je Mješovita komisija za putni prevoz putnika i robe Hrvatske i BiH.

Ova odluka posebno je obradovala vlasnike legalnih autobuskih linija, jer, kako kažu, godinama se bore kako bi spriječili rad takvih prevoznika.

Izvršni direktor tehničke funkcije preduzeća „Centrotrans Eurolines“ Ibrahim Kerla kazao je za Avaz da su do sada pokušavali na razne načine spriječiti prevoz “na crno”.

– To je i razlog zašto smo izgubili dvije linije na relaciji Sarajevo – Makarska. Godinama smo se borili s ovim problemom. Nekad se za Rivijeru išlo autobusima na sprat, a sada malim autobusima. Održali smo desetine razgovora s ministrom saobraćaja, njegovom pomoćnicom, savjetnicima. Ukazali smo i da mi registrovani redovno i zakonski plaćamo Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini porez. Ovo je dobar potez, koji će doprinijeti i manjim gužvama na granicama – kazao je Kerla, piše Avaz.

Dodaje da su Srbija i Crna Gora spriječile nelegalne poreznike, a Hrvatska uporno odgađa regulisanje ovog problema.

Granični prelaz

– Hrvatsku to ne zanima. Njima je bitno da im neko dovede goste na more. Susjedne zemlje Crna Gora i Srbija to su regulisale, kako bismo mi registrovani prevoznici mogli disati. Nažalost, i inspekcija je ograničena zakonskim rješenjima – kazao je Kerla.

Odluka podrazumijeva da se međunarodni linijski prijevoz putnika smije obavljati samo autobusima, a hrvatska je strana zamoljena da, ako prilikom kontrole bude utvrđeno obavljanje međunarodnog prevoza kombi vozilima registrovanim u BiH, ta vozila vrati u državu registracije, odnosno zabrani daljnje obavljanje prevoza.

Vlada Srbije 2017. uvela zabranu

Vlada Srbije početkom 2017. uvela je zabranu prevoza putnika u putničkim vozilima. Tom zabranom prevoz kombijem od vrata do vrata prestao je s radom. Razlog odluke je bezbjednost, dok prevoznici smatraju da su njihovi kombiji sigurniji nego autobusi stari i po nekoliko decenija. To su vozila koja imaju manje od devet sjedišta, što znači da prevoz kombijem od vrata do vrata prestaje s radom.

BiH i Hrvatska složile su se da će zbog dugih čekanja na graničnim prelazima zatražiti od nadležnih da se postupak prelaska državne granice u budućnosti ubrza, posebno u linijskom prijevozu putnika.