Bijela odjeća i veš mijenjaju boju učestalim pranjima. Umjesto iskuvavanja i tretiranja tkanina hemijskim izbjeljivačima, možete vratiti bjelinu vašoj garderobi prirodnim sredstvima!

Ukoliko želite da bijelom vešu podarite stari sjaj, možete to da učinite na prirodan način s proizvodima koji ne sadrže hemijska sredstva.

Ovaj tip izbjeljivanja veša naročito je pogodan za tretiranje dječije odjeće ili garderobe osoba koje imaju osjetljivu kožu.

Sok svježe iscjeđenog limuna u kombinaciji s UV zracima ima izbjeljujući efekt. Iako limun nije jednako snažan i djelotvoran kao hidrogenov peroksid, redovno održavanje veša ovim citrusom postići će željeni učinak. Dovoljno je da operete komad odjeće u rastvoru 100 ml limunovog soka na 3,5 litara vode, a zatim stavite da se suši na suncu.

Limunov sok izbjeljuje veš na prirodan način, ali i dezinfikuje dom.

Mrlje s bijele odjeće takođe možete da uklonite sastojcima iz špajza.

Mrlje od voćnog soka, na primjer, nestaće ako uprljanu tkaninu isperete u rastvoru vode i soli, nakratko je umočite u glicerin, a potom operete omiljenim deterdžentom na uobičajeni način. Mrlje od piva možete istrljati kombinacijom alkoholnog sirćeta i vode, a potom oprati toplom vodom i sapunom.