Postoje određeni testovi koje možete da probate kod kuće kako biste provjerili svoje zdravlje…

Da biste uradili ove testove, nikakva posebna oprema vam neće biti potrebna. Na osnovu ovih testova, možete posjetiti ljekara i posavjetovati se sa njim u vezi zdravstvenih tegoba:

Parkinsonova bolest

Dlanom ruke pritisnite papir. Ukoliko imate blago drhtanje ruke, to je normalno. Ukoliko vam se ruka nekontrolisano trese to može biti posljedica povećanog unosa kofeina, nizak šećer u krvi, anksioznost, pa čak i rani stadijum Parkinsonove bolesti.

Artrijalna fibrilacija

Izmjerite svoj puls pomoću štoperice, a zatim svi otkucaj srca propratite tapkanjem noge od pod. Nakon što ste izmjerili puls u mirovanju, stavite ruku na tačku pulsiranja na vratu ili ruci i osjetite svaki udar. Ako primijetite da ste neujednačeno udarali nogom, možda imate artirjalnu fibrilaciju.

Kiselost želuca

Pomiješajte malu kašičicu  sode bikarbone u malo vode pa popijte to na prazan želudac. Ako u roku od  5 minuta podrignete, imate normalan nivo kiselosti u želucu.

Ako se desi da ne podrignete, onda je ravnoteža kiselosti u želucu poremećena, što znači da ne apsorbuje dovoljno hranljivih sastojaka.

Dugovečnost

Stanite ispred ogledala, prekrstite noge i spustite se do poda u pokušaju da sjednete bez pridržavanja. Ovo je test mišićne izdržljivosti, ravnoteže, fleksibilnosti i pokretljivosti. Ako možete da sjednete bez pridržavanja ruku, mišići i ligamenti su vam u dobrom stanju.

Studija je pokazala da su ljudi stariji do 50 godina koji su bili u stanju da sprovedu ovaj test, živjeli dugo!

Gubitak vida

Stanite ispred vrata ili velikog prozorskog okna i zatvorite lijevo oko, gledajući okvir 30 sekundi. Ponovite sa drugim okom. Ako ne vidite paralelne horizontalne i vertikalne linije okvira, tj. ako su iskrivljene, onda možda imate ranu fazu makularne distrofije, što može dovesti do gubitka vida.

Bolesti arterija

Lezite na krevet i podignite noge pod uglom od 45 stepeni naslanjajući ih na jastuke. Držite ih u tom položaju oko minut, a zatim ih stavite pod pravi ugao. Ako se osjećate utrnulo ili su vam noge postale blijede i nisu se vratile u normalu u roku od minut, to može biti znak perifernih arterija, što može dovesti do problema sa pritiskom, srčanog udara i moždanog udara.

Demencija

Pogledajte fotografiju na kojoj je pet predmeta. Zatim skrenite pogled, pa pokušajte da nabrojite kojih se pet predmeta nalazi na fotografiji. Ako ne možete da se sjetite ili ih niste ni vidjeli, u pitanju je radni oblik demencije.

Loš zadah

Oližite metalnu kašiku jezikom, pa kašiku stavite u vreću i stavite je na jako sunce oko 1 minut. Pomirišite kesu. Ukoliko osjetite loš zadah problem može biti u lošoj higijeni usta, problemima sa respiratornim sistemom, jetrom, bubrezima, hormonima ili crijevima.

Miris voća može ukazivati na dijabetes, miris amonijaka na bolest bubrega, a drugi mirisi na probleme sa crijevima ili plućima. Međutim, istraživanja pokazuju da 90% slučajeva lošeg zadaha potiču upravo od karijesa i pokvarenihi zuba.