Najčešći oblik bradavica na licu su ravne i filiformne. Kada se pojave kod odraslih osoba, potrebno je posjetiti dermatologa, dok virusne bradavice kod djece uglavnom prolaze same od sebe.

Uzroci virusnih bradavica na licu

Kao i kod bilo koje druge vrste bradavica, uzrokuje ih HPV virus.

Postoji više od 150 vrsti ovog virusa i identifikacija onog koji je uzrokovao nastanak bradavica na licu gotovo je nemoguće. Virusne bradavice opisuju se kao vanjski simptom pada imuniteta.  Osobe koje imaju ojačan imunološki sistem lakše će se same obraniti prije nego li se virus manifestuje u obliku bradavice.

Najčešći način prijenosa virusne bradavice jest dodir sa zaraženom osobom.

Vrste virusnih bradavica na licu

Na licu se najčešće pojavljuju dvije vrste bradavica i to su:

  • Ravne bradavice – obično rastu na licu, bedrima ili rukama. Malene su i nisu odmah vidljive. Karakteriše ih pljosnati, hrapavi vrh (kao da su ostrugane). Mogu biti ružičaste, smeđe ili blago žute boje.
  • Filiformne bradavice – one rastu oko usta ili nosa, iako postoje neki slučajevi kada rastu na vratu ili pod bradom. To je malena bradavica oblikovana poput sitnog preklopa kože i jednake su boje vašoj koži.

Osim ove dvije vrste bradavica poznajemo i ostale, ali one se ne pojavljuju na licu:

  • Obična bradavica – može biti virusna bradavica na stopalu ili virusna bradavica na rukama. Imaju zrnati pljosnati oblik.
  • Planarne bradavice – planarne bradavice su virusne bradavice na stopalima. Za razliku od ostalih bradavica one rastu ispod kože, a ne na njoj. Izgleda kao rupa na nozi okružena čvrstom kožom.
  • Periungualne bradavice – ovaj tip virusne bradavice raste ispod noktiju i oko kožice noktiju. Često su bolne i mogu uticati na rast noktiju. Manifestuju se kao žutilo noktiju.

Kada posjetiti ljekara?

U slučaju virusne bradavice na licu obavezno posjetite ljekara. Takođe se treba obratiti ljekaru ako imate virusne bradavice na polnom organu, ustima ili nosnicama.

Sprječavanje nastanka virusnih bradavica

Nedostatak higijene može uzrokovati širenje virusnih bradavica na licu. Stoga je vrlo bitno redovno održavati higijenu. Donosimo nekoliko jednostavnih načina za prevenciju virusnih bradavica na licu:

  • svakodnevno se tuširajte,
  • nakon diranja životinja obavezno operite ruke,
  • nikada ne koristite stare britvice,
  • prestanite gristi nokte,
  • ojačajte svoj imunitet.

Virusne bradavice – lijek

Postoji nekoliko metoda kojima možete pokušati ukloniti virusne bradavice na licu. Nemojte zaboraviti održavati higijenu, često prati područje zahvaćeno bradavicom i to sapunom bez alkohola. Često ljudi govore da se virusna bradavica može ukloniti alkoholom, nemojte to činiti, jer možete oštetiti kožu.

Salicilna kiselina za bradavice

Liječenje salicilnom kiselinom jedna je od najčešćih metoda za uklanjanje bradavica. Koristi se 40%-tna salicilna kiselina i može se kupiti u svim apotekama po cijeni od oko 13  KM.

Ona se nanosi na bradavicu i pazi da se ne nanese na okolnu kožu. Liječenje može trajati i do 4 mjeseca. Ovu metodu ne smiju koristiti trudnice i osobe sa slabijom cirkulacijom.

U apotekama se mogu kupiti lijekovi za uklanjanje virusnih bradavica, međutim, uzmite u obzir da su oni namijenjeni za druge vrste bradavica koje se ne pojavljuju na licu i da njihovom upotrebom možete oštetiti kožu lica.

Osim navedenog, virusne bradavice se mogu uklanjati i pomoću mliječne ili sirćetne  kiseline u obliku otopina i flastera koji su dostupni u apotekama. Cilj ovakvih metoda liječenja je izazivanje ljuštenja i otpadanje bradavica.

Kako se riješiti virusnih bradavica prirodnim putem?

Prije nego što pokušate neki od sljedećih načina uklanjanja bradavica provjerite da niste alergični na neke od sastojaka.

Crni i bijeli luk

Nasjeckajte pola luka i tri režnja bijelog luka na sitne komadiće (što sitnije možete).

Izmiksajte ih zajedno i stavite na bradavicu. Područje zaštitite zavojem ili sterilnom gazom i ostavite da djeluje 40 minuta.  Ponavljajte 4-5 puta dnevno kako biste imali bolje djelovanje.

Možete dodati i kaškicu sirćeta kako biste pojačali tretman. Ovo nemojte raditi na kapcima ili ako imate jako osjetljivu kožu.

Aloe vera

Isjeckajte listove aloe vere, nanesite na bradavicu i osigurajte zavojem ili sterilnom gazom. Ovaj tretman ponavljajte svako veče prije spavanja i uklonite s lica svako jutro dok virusna bradavica ne nestane. Ovu metodu možete koristiti i za bradavice na kapku.

Morska so i hren

Pomiješajte jednu čajnu kaškicu soli s dvije čajne kaškice svježeg soka od hrena. Utrljajte smjesu na bradavicu 5 minuta i ostavite da djeluje 20-30 minuta.

Isperite hladnom vodom i ponovite dva puta dnevno. Umjesto soli možete koristiti i kredu. 

Jabukovo sirće

Najpopularnija prirodna metoda uklanjanja virusnih bradavica. Najbolje je koristiti 100% organsko jabučno sirće. Preko noći namočite flaster u jabučno sirće i ostavite da djeluje. Ujutro uklonite flaster.

Postupak se ponavlja pet dana i primjeren je za sve bradavice.

Medicinsko uklanjanje virusnih bradavica na licu

U većini slučajeva, ako se virusna bradavica nađe na nekom drugom dijelu tijela osim lica, polnog organa, usta i nosa, ona će vremenom sama nestati. Međutim, rizikujemo širenje bradavica ako ih se krene trgati ili rezati samostalno. Takvim načinom samo širite infekciju.

Uklanjanje bradavica tečnim kiseonikom

Ovo je jedna od najpopularnijih metoda. Gotovo je u potpunosti bezbolna, a potrebno je nekoliko tretmana kako bi se bradavica uklonila.

Kontinuirano se bradavica zamrzava kiseonikom, te nakon nekog vremena potpuno se osuši i nestane.

Elektrokoagulacija bradavica

Riječ je o uklanjanju bradavica pomoću struje. Ova metoda može se primijeniti gotovo na bilo kojem dijelu tijela, a nakon nje potrebno je zaštititi kožu gdje je bila bradavica i skloniti je od sunca. Ova metoda nije bolna, a izvodi se pod lokalnom anestezijom.

Lasersko uklanjanje virusnih bradavica

Idealan način za uklanjanje virusnih bradavica na licu, može se primjenjivati i za uklanjanje virusnih bradavica kod djece. Ovom metom ne ostaju ožiljci. Dovoljan je jedan ili, u rijetkim slučajevima, dva tretmana za potpuno uklanjanje.

Imajte na umu da bradavice često ostavljaju ožiljke, pa ih radije pokušajte ukloniti nekim od prirodnih metoda prije nego se odlučite na ljekarsko uklanjanje.