Do kraja decembra ove godine planirano je da u potpunosti bude opremljena kardiohirurgija Univerzitetsko kliničkog centra RS, te da se prva operacija na novoj kardiohirurgiji planira u januaru naredne godine.

Rekao je danas ovo Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, nakon posjete ovoj ustanovi Anreasa Cukermana, direktora Klinike za transplantaciju srca u AKH klinici iz Beča, koji je i jedan od najboljih kardiohirurga u Evropi i svijetu.

Đajić kaže da je cilj da se smanje redovi čekanja, te da se pacijenti operišu u Banjaluci i da imaju najbolju uslugu za građane RS.

Cukerman je rekao da je impresioniran onim što je danas vidio u UKC-u RS, prije svega građevinskim uređenjem operacionog bloka kardiohirurgije.

“Sama koncepcija kardiohirurškog bloka predstavlja zaista jedno futurusitičko rješenje kao jedne od najboljih u svijetu i predstavlja salu 21. vijeka. Ovo predstavlja jednu odlučnost RS i ljudi koji odlučuju u zdravstvenom sistemu da se organizuje jedna ozbiljna kardiohirurgija na svjetskom nivou”, rekao je Cukerman.

Boris Goronja, specijalista kardiologije iz klinike AKH Beč, koji je radio na UKC-u RS, ocijenio je da banjalučka kardiologija radi na zaista visokom nivou.

Nikola Šobot, budući načelnik banjalučke kardiohirurgije, rekao je da su tehnički radovi u toku, te da imaju sale koje će biti vrhunske.

“Ostaje nam da uz pomoć dragih prijatelja oformimo kadar i nadam se da će to biti jedna fantastična i vrhunska kardiohirurgija 21. vijeka. Nadamo se i pomoći prijatelja sa Kamenice i Dedinja, ali naravno i iz Beča”, rekao je Šobot.

Izvor: nezavisne