Detaljno čišćenje stana, pranje tepiha, zavjesa i dušeka obavezan je posao u periodu sunčanih, ljetnih dana. Da biste osigurali miran i bezbjedan san, važno je da pravilno održavate dušek. Čuvajte ga i čistite da bi trajao duže, a mi vam prenosimo cake kako da ga pravilno “servisirate”.

OKRET SVAKA TRI MJESECA

Da bi ste pravilno “trošili” dušek okrećite ga kompletno svakih tri do šest mjeseci – neka podnožje sada bude na čelu.

NAVLAKA

Kako biste produžili životni vijek vašeg dušeka nabavite navlaku. Zaštitna navlaka štiti vaš dušek od prašine koja se skuplja. Uz to možete nabaviti i posebne navlake koje garantuju zaštitu za svaki tip alergije. Vlakna su impregnisana sa takvim materijalom, koji aktivno sprečava širenje prašine, grinja, bakterija i razvoj buđi.

USISAVAJTE

Kako biste smanjili prisutnost grinja i prašine redovno usisavajte dušek. Posao obavljajte svaki drugi put kada mijenjate posteljinu. Da biste ga osvježili dušek, posipajte sodom bikarbonom, ostavite je na dušeku i 30 minuta i zatim detaljno usisajte.

ČIŠĆENJE

Ako perete dušek vodu i deterdžent koristite štedljivo. Dušek nikada ne smijete natopiti, jer je moguće da ostane vlažan iznutra i da vam se stvori buđ. Čistite ga najbolje pjenom ili sa malo vode i blagog sapuna, najbolje je da se suši na suncu, a ko treba koristite i fen.

FLEKE

Mrlje od krvi

Mrlju istrljate krpicom umočenom u hladnu vodu. Mrlju možete protrljati i sodom bikarbonom. Ako ni to ne pomogne, onda je natapkajte s malo hidrogen peroksida.

Mrlje od urina

Krpama upijte koliko je moguće tečnosti. Mrlju je najbolje istrljati s razblaženim sirćetom, pa zatim pjenom oribajte mjesto. Kad se dušek osuši, pospite prljavo mjesto sodom bikarbonom, ostavite nekoliko sati i usisajte.

Mrlje od sokova

Iako je ovakve mrlje nemoguće u potpunosti ukloniti – možete smanjiti štetu pomoću razblaženog sirćeta ili alkohola – navlažite krpicu i istrljajte.