Vrijeme je kada se planiraju putovanja, a oni koji vole da porane na ljetovanje već su odlučili gdje će i kako će. I pored različitih mogućnosti transporta do odredišta, i dalje su kola jedno od omiljenih prevoznih sredstava za odlazak na ljetovanje.

Ipak, ima djece koja baš teško podnose vožnju, brzo se požale na muku i tada počinju problemi. Zato smo odlučili da malo “razbistrimo” ovaj problem i pokušamo da pomognemo da se nekako prevaziđe.

Zašto nastaje mučnina?

Proizilazi iz sukoba oka i uva: unutrašnje uvo registruje da se automobil kreće, ali oči – usmjerene u automobilu – ne. Mozak postaje zbunjen, a kod djece koja su sklona mučninama počinje lanac neprijatnosti koji počinje nelagodom koja prelazi u mučninu, a završava se povraćanjem

Kako pomoći djetetu?

Evo nekoliko savjeta za sprečavanje mučnine tokom vožnje

  • Pogled u daljinu – neka dijete da gleda ka horizontu. Podstičite dijete da gleda na daleku tačku van automobila. Igrati igre riječi ili zapažanja. Pričajte sa djetetom ili mu pustite omiljenu muziku
  • Obezbijedite svjež vazduh. Djetetu će biti bolje ako je prozor otvoren, a po svaku cijenu treba izbjeći mirise hrane u kolima. Kvalitetna klima takođe daje odlične rezultate!
  • Zabranjeno je čitanje, igranje video igrica ili glednja filmova na “skučenom” DVD monitoru.
  • Vozite što mirnije – izbjegavajte kočenje, “sjeckanje” tokom vožnje. Nije ovo uvijek lako sprvesti u djelo, ali neravnomjerna vožnja može biti “promoter” mučnine. Odaberite rute koje vam obezbjeđuju što “praviji” put, bez krivina ili velikih uspona i nizbrdica. Nije uvijek moguće, ali će vam www.viamichelin.com biti od pomoći.
  • Pravite pauze tokom vožnje – idealno je da na svaka 2-3 sata možete napraviti pauzu od oko barem 15-tak minuta kada dijete treba obavezno izvesti iz kola.
  • Čim primijetite prve znake mučnine – ako je dijete blijedo ili znojno odmah zaustaviti vozilo, na prvom prikladno mjestu. Najbolje da ima hladovine, izađite, umijte dijete, odmorite se, pa polako nastavite. NE DAJTE da dijete povrati u kolima – tada će svima biti muka!
  • Na kraju, za vozače koji to vole i mogu – noćna vožnja je “zakon”! Dijete se lijepo ušuška, namjesti i čim se primijeti da je sanjivo – na put! Ovo je zaista rezervisano za oni kojima noćna vožnja nije teret već zadovoljstvo.

A lijekovi?

U apotekama su dostupni lijekovi protiv mučnine. Treba biti oprezan i konsultovati se sa pedijatrom! Nisu to “obični ljekići” pa da se daju tek tako. Ipak, dobro isplanirano vrijeme uzimanja (barem 30-45 minuta pred put) uz adekvatnu dozu, mogu pomoći!

Šta dati djetetu da jede

Pred put treba izbjeći “tešku” hranu prije putovanja. Ne valja dijete “nalivati” vodom ili sokom pred put, ali ni tokom putovanja!

Prazan stomak nije dobro rješenje za putovanje, malo suvog keksa ili pola banane zvuče sasvim dobro. Ipak, neka dijete odluči hoće li jesti! Ako ne traži NIŠTA ne forsirajte, čak ni vodu. Ako nemate klimu u kolima dijete MORA da pije, ali po principu “često po malo”.