Ako je sve u redu – osjećate bebu i dovoljno ste pribrani i psihološki pripremljeni za porod – u porodilište krenite kad trud dolazi na svake 3 do 4 minute i takvo stanje traje sat vremena u kontinuitetu.

– Ako osjetim da mi je puknao vodenjak, moram li tada hitno u porodilište ili još stignem oprati kosu? Možda, ipak, da odmah krenem, za svaki slučaj, da mi se nešto ne zakomplikuje, tamo sam najsigurnija!?

Pitanje je to koje postavlja gotovo svaka trudnica pri kraju trudnoće, posebno prvorotkinje; kada krenuti u porodilište?

Pukne li vodenjak, provjerite plodovu vodu

– Prije svega, nemojte misliti o tome da će se bilo šta zakomplikovati, savjetuju stručnjaci.

– Kada pukne vodenjak i krene plodovaa voda, to obično ne prsne i ne teče kao u filmovima. Zna se desiti, ali rjeđe. Ostanite mirni i pokušajte osluškivati bebu kako se miče. Pogledajte kakva je plodova voda, koje je boje, ima li miris. Obično nema miris, mliječne je boje ili prozirna. Moguće je da vidite laganu sukrvicu. To su normalni nalazi, prema tome i razlog da ostanete mirni.

– Nakon što ste ustanovili da je plodova voda urednog mirisa i boje, da tek pomalo kapa, te da se beba miče, slobodno se možete ići istuširati, ne morate žuriti ni juriti. Ako su noćni sati, možete probuditi pratnju, neka i on to sve s vama proživljava. Torba je spremna. Obično tada znaju doći trudovi, ali i ne moraju. Bez obzira na trudove, pokušajte nekoliko puta vježbati prodisavanje, ako ste se za to pripremali tokom trudnoće. Lagano i duboko dišite pa napravite pauzu, kazala je.

U slučaju da trudovi, ipak, ne krenu odmah, a trudnica osjeća bebu, u porodilište se može javiti i za nekoliko sati, sve zavisi od njene mirnoće i psihološke stabilnosti. Kod puknuća vodenjaka bitno je unutar 12 časova od početka isticanja plodovee vode dati trudnici antibiotsku terapiju kako bi se dijete zaštitilo od infekcije. Zato je važno znati kad je vodenjak pukao.

Kad krenu trudovi – umirite se i dišite

Kad trudovi krenu bez pucanja vodenjaka – stanite, umirite se, prodišite.  Nakon što trud popusti, radite što vas je volja. Hodajte, jedite, pijte vodu, gledajte film, slušajte muziku, opuštajte se. Ako ste skloni fizičkoj aktivnosti, krećite se. Nije čak loše, ako je plodova voda u redu, dočekati jutro kod kuće, pa onda krenuti. Ujutro ste odmorniji, lakše će onda krenuti i profunkcionisati trudovi i fiziologija. Situacije u kojima žuriš, posebno noću, juriš automobilom, tražiš zvono na zgradi porodilišta – znaju kočiti trudove.

Kada na koncu krenuti u porodilište?

– Ako je sve u redu – osjećate bebu, plodova voda možda kapa, ali je bez boje i mirisa, vi ste dovoljno pribrani i psihološki pripremljeni za porod – u porodilište krenite kad trud dolazi na svake 3 do 4 minute i takvo stanje traje sat vremena u kontinuitetu. Ako to uspijete, očekujte da ćete biti otvoreni četiri do pet centimetara.

U redu je, napominju stručnjaci, ako krenete i ranije, dok su trudovi na 5 pa i 10 minuta. Sve zavisi od toga kako se žena osjeća i koliko osviješteno ulazi u porod.

– Ako ste nemirni, prolazi vam kroz glavu hiljadu misli, ne možete ih zaustaviti, najbolje se spremiti i otići u porodilište. Pritom nema potrebe dizati paniku i požurivati supruga u vožnji. Pretpostavljamo da ćete za 20-ak minuta do pola sata stići do porodilišta iz različitih odredišta.

– Ukoliko je, ipak, došlo do prsnuća vodenjaka s naglim isticanjem plodove vode, ako krvarite ili je plodova voda zelena i neugodnog mirisa – krenite odmah, da u 15-ak minuta do pola sata stignete do rađaonice.

Drugi porod – sve kreće brže

Trudnice zanima i šta je kod drugog poroda, kada se očekuje da sve krene puno brže.

– Da, kod drugog poroda sve kreće puno brže, ali i ne mora. Zvisi od vas, od vašeg trenutnog stanju, o tome jeste li odmorni, siti, zadovoljni, opušteni. Ako sve to jeste, onda će i prije krenuti trudovi. Što je veći razmak od gledanja na sat, razmišljanja o rađaonici, o tome ko je tamo taj dan dežuran, koji ginekolog, ginekologinja ili babica to će prije krenuti pravi trudovi i vaša će beba brže izaći, navode stručnjaci.