Pravilno zalivanje biljaka tokom ljetnih mjeseci, presudno je za opstanak lijepe i njegovane bašte ili dvorišta…

Ako hoćete da vam bašta ostane lijepa i tokom vrelih ljetnih dana, morate da se pridržavate sljedećih pravila tokom zalivanja.

Naravno, koliko ćete često navodnjavati zavisi od toga da li ima padavina ili ne, i koliko je kiše palo.

Vlažnost tla provjerite tako što ćete u njega dublje zabiti štap ili nešto slično i vidjeti je li zemlja suva.

1. Najbolje vrijeme za zalivanje su rani jutarnji časovi, jer je zemlja ohlađena, pa će voda prodrijeti dublje, neće ispariti, a biljke će imati dovoljno vlage. Isto važi i za večernje zalivanje, kada zađe sunce.

2. Drugo važno pravilo glasi: biljke zalivajte rjeđe, ali većom količinom vode. Optimalno je 20 litara po kvadratnom metru. Sušenje zemljišta možete delimično da spriječite redovnim okopavanjem i pokrivanjem slojem malča.

3. Ako imate mogućnosti, najbolje je da za baštu ili travnjak instalirate prskalice. Birajte kvalitetnije koje mogu da mijenjaju ugao i domet zalivanja. Možete da postavite više i umrežite ih sistemom crijeva, tako da pokriju cijelu površinu.

Za povrtnjak je idealno da postavite automatski sistem zalivanja “kap po kap”, jer štedi vrijeme, ali i vodu. Postavlja se brzo i lako tako što se priključi na česmu, a ima tajmer sa različitim programima, automatski prekidač za uključivanje i isključivanje.

4. Ukoliko zalivate baštenskim crijevom, vodite računa da biljke ne polivate odozgo, jer je mokro lišće idealno za razvijanje raznih bolesti. Nemojte ni da zalivate samo sa jedne strane nego ukrug, kako bi se voda ravnomjerno rasporedila.