Policijska uprava Banjaluka apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu odgovarajuće mjere kako bi umanjili rizik od situacija u kojima bi kriminogena lica, koristeći nepažnju i odsustvo, otuđila ili ugorozila njihovu imovinu.

“Savjetujemo građanima da ukoliko znaju da su im komšije odsutne, a u njihovom stanu čuju iznenadnu buku ili primijete prisustvo nepoznatih sumnjivih lica, pozovu policiju na besplatan broj telefona 122, jer će time pomoći policijskim službenicima da odmah izađu na lice mjesta i spriječe izvršenje krivičnog djela i eventualno zateknu izvršioca na djelu. Građani se ne moraju predstavljati, a poziv može da bude anoniman”, rekli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

Iz PU takođe savjetuju građanima, da u vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada nisu u svom stanu ili kući, ili ukoliko izlaze na kratko iz stana, uvijek zaključavaju ulazna vrata, ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminogena lica vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, i druge vrijedne predmete.

Preporučuje se takođe da ne spuštaju roletne na prozorima u potpunosti, jer ako su duži period spuštene lako se može zaključiti da nema nikoga, a potencijalni izvršioci i to prate.

Građani ne bi trebalo da ostavljaju ključeve ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer kriminalci znaju za skrivanje ključa na tim mjestima. Takođe, ne ostavljajte ključeve u vozilima, bez obzira koliko kratko napuštaju vozilo.

Ukoliko putujute na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, zamolite ih da obrate pažnju na stan ili kuću, a zlatni nakit povjerti bližoj rodbini na čuvanje.

“Poštovani građani, sprečavanje kriminala je obaveza svih i zato obratite pažnju na kretanje sumnjivih nepoznatih lica u blizini vašeg stana, kuće i parkirališta i u pomenitim slučajevima odmah obavijestite policiju, kako bi pravovremeno spriječili izvršenje krivičnog djela ili zatekli izvršioca na licu mjesta”, saopšteno je iz PU Banjaluka.