U Domu omladine u Banjaluci će večeras u 19 časova biti otvorena izložba “Mir sa ženskim licem”, čiji su pokretači i kreatori Inicijativa Mir sa ženskim licem i Forum Civilna mirovna služba (Forum ZFD), a uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH.

Izložba je nastala sa ciljem da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u BiH integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Izložba je zasnovana na 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova BiH koje su se na različite načine nosile sa izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i vodile male, a velike, bitke za svoja i prava drugih.

– Ova izložba posvećena je svim ženama BiH koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira i može služiti kao inspiracija mladim ženama danas u izgradnji boljeg društva u BiH – poručili su organizatori.

Posjetiocima u Banjaluci će biti predstavljene priče povratnica koje su među prvima došle u svoje prijeratne domove, ratnih udovica, žena izbjeglica koje su u novoj sredini počele graditi svoj život od nule, logorašica, silovanih žena, civilnih žrtava rata, žena koje su održavale komunikaciju s „drugom stranom“.

Pred nama su priče o ženama koje su se borile protiv svega što su proizvele četiri godine rata i 23 godine mira u BiH. Žene su se suprotstavljale ratu, nacionalizmu, patrijarhatu, kapitalizmu, nasilnicima, svojim strahovima… I za to su obično plaćale veoma visoku cijenu – navodi se u katalogu izložbe.

Pored organizatora i idejnih tvoraca izložbe, posjetiocima će se obratiti i Nada Tešanović, Predsjedavajuća Vijeća naroda RS, Tanja Topić, politička analitičarka, i Milena Karapetrović, vanredna profesorka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i jedna od žena čija se priča zasluženo našla u postavci ove izložbe.

Izvor: srpskainfo