Odbijenice za posao njegovatelja u Njemačkoj ove godine dobilo je 18 medicinara iz BiH, a glavni razlog je što su diplome srednje medicinske škole stekli prekvalifikacijom.

Zapošljavanju instant medicinara u Njemačkoj odzvonilo je u februaru ove godine, kada je Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja te zemlje odlučilo da više ne prihvata diplome o završenoj medicinskoj školi za opšti i pedijatrijski smjer dobijene prekvalifikacijom.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ističu da, osim 18 kandidata koji su dobili odbijenice, njih 46 čeka odgovor iz Njemačke.

“Za tih 46 kandidata, koji takođe imaju prekvalifikovanu diplomu medicinara, zatražena je dopuna dokumentacije”, istakli su u agenciji.

Dodali su da od stupanja na snagu novih pravila zapošljavanja njegovatelja u Njemačkoj dobijaju daleko manje prijava kandidata sa diplomama stečenim prekvalifikacijom, istakavši da je ove godine posredstvom agencije posao u toj zemlji dobilo 398 medicinara iz BiH.

Banjalučanku Mariju Mitrović razočarala su nova pravila Njemačke.

“Završila sam ekonomsku školu i budući da nisam imala posla u struci, odlučila sam da se prekvalifikujem za medicinskog tehničara i odem u Njemačku. Naporno sam radila da sakupim novac za prekvalifikaciju, išla na dnevnicu u voćnjak i njive, ali sam odustala kada sam čula da sa tom diplomom više nema zapošljavanja u Njemačkoj”, kazala je ona.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS Živana Vuković-Kostić kaže da zemlje zapadne Evrope od medicinskih sestara koje žele da rade u njihovom zdravstvenom sistemu zahtijevaju da imaju značajan broj časova praktične i teoretske nastave.

“Prekvalifikovani medicinari imaju jako mali fond časova, kako praktične, tako i teoretske nastave. Žao mi je kolega koji su odbijeni, ali moraju biti svjesni da ne mogu biti u ravnopravnom položaju kao medicinari koji su redovno završili školovanje”, rekla je Vuković-Kostić. Ona je istakla da će RS, zbog sve većeg broja prekvalifikovanih medicinara u zdravstvenom sistemu, u dogledno vrijeme morati sprovesti analizu kompetencija sestara koje su završile redovnu srednju medicinsku školu i onih koje su se prekvalifikovale, kako bi se vidjelo ko je za šta sposoban i koje poslove može da obavlja.

“Za desetak godina u našem zdravstvenom sistemu će se osjetiti posljedice zapošljavanja prekvalifikovanog kadra, koje sada nisu izražene jer i dalje imamo mnogo medicinara koji su redovno završili školu i koji obučavaju sve te nove radnike, ali za nekoliko godina neće imati ko da ih obučava jer mnogi odoše”, kazala je Vuković-Kostić.

Odlazak nezaustavljiv

Živana Vuković-Kostić kaže da, iako su uslovi rada medicinara poboljšani u Srpskoj, trend odlaska i dalje je nezaustavljiv.

“Udruženje je lani napustilo oko 100 članova iz svih krajeva RS, a većina je otišla u zemlje zapadne Evrope. Ove godine je otišlo njih oko 30”, rekla je Vuković-Kostić i dodala da su članovi udruženja isključivo oni koji su redovno završili srednju i višu medicinsku školu, te fakultet. saslušanju u Parizu i dali svoje izjave – naglašeno je u saopštenju.

(Glas Srpske)