Banjalučki osnovci pokazali su da starije generacije imaju potpuno pogrešno mišljenje o njima, kao omladini koja “bježi od knjige”.

Otkako je počeo ljetni raspust, mališani se svakodnevno učlanjuju u Dječju biblioteku “Borik”, rekli su nam u ovoj kulturnoj ustanovi. Osim obaveznih lektira za školu, djeca sa oduševljenjem prate i moderne pisce i nova izdanja namijenjena njihovom uzrastu. Pustolovine i misterije podjednako su zanimljive dječacima i djevojčicama.

– Dosta djece ide kod bake i deke na odmor ili na more, ali prvo dođu ovdje da izaberu štivo koje će ponijeti sa sobom, što nas posebno raduje. Raspituju se za lektire koje ih očekuju u sljedećem razredu, ali i da li smo dobili nove naslove i kada će doći. Djeca su veoma aktivna i upućena, prate trejlere, najave za knjige, pogotovo našeg domaćeg pisca Uroša Petrovića. Svi njegovi naslovi su aktuelni i izuzetno čitani, serijal “Zagonetne priče”, “Mračne tajne Ginkove ulice” – pojašnjava Vesna Dizdarević koja radi u biblioteci i svakodnevno izlazi u susret mališanima i njihovim željama.

Pored Petrovića, školarci sa velikom pažnjom prate i djela Dejvida Valijamsa koji posljednjih deset godina vlada svijetom dječje literature, a mlade posebno privlače njegovi neobični naslovi “Demonski zubar”, “Baka gangster”, “Upoznajte Džeka Spadala”, te “Najgora djeca na svetu”.

Među klasicima i dalje su neprikosnoveni Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Dobrica Ćosić, Branko Ćopić, Petar Kočić, Branislav Nušić, Skender Kulenović, Janko Veselinović, Ranko Risojević…

Učlanjenje u biliboteku košta 15 maraka i vrijedi godinu dana od momenta upisa, a pored mališana iz Borika kojima je ova ustanova i najbliža, po knjige s nestrpljenjem dolaze i vršnjaci iz udaljenijih naselja.

Pohvalno je što djeca, osim u biblioteci, o pročitanim naslovima oduševljeno pričaju i sa drugovima iz razreda i komšiluka.

Drugarice i ja najviše volimo da čitamo o mišu Džeronimu Stiltonu, imam već šest njegovih knjiga. Dogovorili smo se i da preko raspusta pozajmljujemo jedni drugima knjige koje imamo kako bismo ih svi pročitali – ispričala je osmogodišnja Katarina, koja je sada završila treći razred.

Izvor: srpskainfo