Potrudite se da, izvan svih planova, ostavite djetetu dovoljno slobodnog vremena da razvija maštovitost i kreativnost.

Kako se školska godina bliži kraju, porodice lagano prave planove za odmor sa svojim mališanima. Roditeljima je, naravno, vrlo važno da djeca iskoriste raspust na najbolji način, da to bude produktivno i korisno.

Ipak, ključna stvar da raspust bude produktivan i koristan jeste upravo ostaviti dio odmora neisplaniran ili makar uz aktivnosti koje će im pružiti dosta slobodnog vremena.

Svakako, kada su mališani zauzeti, tada su pod nadzorom. U zavisnosti od aktivnosti, može im biti od pomoći u akademskom smislu, pomoći će im da nauče nove vještine ili će ih održavati u formi. Sve je to važno i jako dobro za njih. Ipak, postoje i mane potpuno isplaniranog vremena. Neisplanirano vrijeme je važno, krucijalno za djetetov razvoj.

Benefiti neisplaniranog vremena

Kada djeca nemaju isplanirano vrijeme, uče da sami sebe zabavljaju. Sposobnost da se sami igraju, kreiraju, ili pak istražuju nešto, treba da se nauči, a vrlo često to izraste upravo iz dosade.

Djeci je potrebno slobodno vrijeme da bi se naučili tome da budu mirni i srećni bez uticaja okoline, kao i da stvaraju ideje ili aktivnosti od nule. Ove sposobnosti prave ogromnu razliku u životu.

Neisplanirano vrijeme u društvu drugih uči djecu pregovaranju i saradnji. Kada su djeca zajedno u isplaniranoj aktivnosti, većina stvari je za njih već urađena, jer su i uloge i pravila već određeni. Sposobnost rada u grupi, kreiranje i određivanje uloga je dobar način da se djeca nauče vještinama koje su krucijalne za radno mjesto i životni uspjeh.

Oni koji se nauče svim ovim vještinama su srećniji i uspješniji od onih koji ih ne nauče.

Naravno, zaposlenim roditeljima nije uvijek lako stvoriti ovaj neisplanirni prostor za mališane. Ipak, pokušajte da odaberete mjesta, programe gdje će imati slobodno vrijeme koje će sami organizovati, te imati priliku za kreativnu saradnju.

Neisplanirano vrijeme kod kuće

Ukoliko djeca kod kuće imaju to slobodno vrijeme, budite sigurni da je ono potpuno iskorišćeno. Ograničite vrijeme provedeno na uređajima na najviše dva sata dnevno. Obezbijedite im sredstva potrebna za kreativnost i zabavne aktivnosti, poput papira, bojica, olovki i drugih umjetničkih materijala, kockica, loptica, bilo čega što može poslužiti za aktivnu igru (mogu mijenjati ili stvoriti novu igru, što je još bolje). Vodite ih u biblioteke da gledaju knjige, u parkove i duge šetnje. Dopustite im da kuvaju sa vama u kuhinji. Ukoliko im je dosadno, nemojte se truditi da im pronađete novu aktivnost, već ih podstaknite da sami ostanu i pronađu zanimljiviju zabavu. Svakako će morati tome da se nauče, prije ili kasnije.