Nije ih tako lako istopiti kao potkožnu masnoću…

Najveća prepreka uspješnom mršavljenju jesu visceralne (unutrašnje) masti, koje su ujedno i najopasnija vrsta masnoće u ljudskom tijelu. Nje se nije tako lako riješiti kao ostalih masnih naslaga. Saznajte i zašto.

Šta je visceralna mast?

To je masnoća koja se nakuplja oko vitalnih organa u trbušnoj duplji (zato se još zove i abdominalna mast) i smještena je ispod mišića. Visceralna mast nije nerpijatelj vašeg tijela, sve dok je nema previše.

Pozitivne funkcije visceralne masti:

– Štiti unutrašnje organe od mehaničkog oštećenja;

– Održava optimalnu temperaturu tijela;

– Služi tijelu kao jedan od izvora rezervne energije.

Opasnost viška visceralnih masti: 

– Podiže krvni pritisak;

– Narušava normalnu funkciju crijeva, jetre i drugih organa;

– Uzrokuje pojavu proširenih vena;

– Može da bude okidač srčanog udara ili kardiovaskularnih bolesti, zbog konstatntnog pritiska na područje srca;

– Usporava metabolizam;

– Povećava rizik od ateroskleroze (kada visceralna masnoća uđe u jetru, pretvara se u holesterol, koji može da začepi krvne sudove);

–  Povećava osjetljivost na insulin, koji je čest okidač dijabetesa tipa 2 i gojaznosti;

– Povećava rizik od masne jetre;

– Narušava balans hormona.

Uz sve ovo, višak visceralnih masti povećava stomak, koji se teško skida kada je u pitanju ovaj tip masnoće.

Kako izbaciti višak visceralnih masti?

Ako se iz tijela prvo izbaci potkožna masnoća, biće teško izbaciti visceralnu masnoću. Imajte u vidu da ovu vrstu masti nijedna liposukcija ni tableta ne može da riješi. Ali, vremenom, određene navike pomoći će vam da se riješite opasnih masti:

1. NE praktikujte teške dijete

Pomoći će vam samo zdrava ishrana na duže staze. Nikakve brzinske dijete ne mogu da skinu visceralnu mast. Naprotiv, ukoliko tijelo bude pod stresom zbog rigorozne dijete, braniće se upravo dodatnim pravljenjem rezervi visceralnih masti.

2. Ne izbacujte ugljene hidrate

Na kraju krajeva, oni su jedan od glavnih izvora energije. Kada se količina ugljenih hidrata drastično smanji, tijelo pravi strategiju za čuvanje energije – taloži visceralne masti! Ipak, pažljivo birajte ugljene hidrate – neka to budu žitarice, banane, kvalitetne paste od žitarica cijelog zrna…

3. Ujednačen doručak

Dobar doručak podrazumijeva kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i vlakana. U tom slučaju ćete kasnije u toku dana imati manju želju za grickalicama i slatkišima.

4. Vježbe za kičmu

Ovo vam možda sada djeluje nepovezano i nelogično, ali zapravo je veoma važno. Vježbe za kičmu osiguraće vam zdrav kičmeni stub, ali i odlično držanje, koje je zapravo osnova zdravlja, ljepote i mladolikosti! Kada je riječ o visceralnim mastima, istezanje kičme pomaže organima da se vrate na svoje pravo mjesto, abdominalna mast počinje da se razlaže, a stomak se topi praktično pred vašim očima.

5. Pijte dosta vode

Toplu ili što bliže vrućoj. Tijelu je potrebna voda da prenosi i izbacuje višak, a topla voda dodatno ubrzava taj proces. Svakog dana popijte 30 ml vode po kilogramu vaše težine; dakle, ako imate 60 kg, minimalna količina je 1.8 l.

6. U ishranu ubacite vitamin C i omega-3 i omega-6 masne kiseline

Ovi elementi ne samo da praktično liječe cijelo tijelo, već pomažu da se rad metabolizma normalizuje i ubrza. Omega kiseline usput daju osjećaj sitosti, a u kombinaciji sa vježbama podstiču rast mišića i doprinose bržem odvajanju od naslaga masnoće. Sa druge strane, vitamin C ubrzava izbacivanje masti za čak 30 odsto.

7. Ojačajte bočne mišiće

Najbolji način da ih sve obuhvatite jeste plank vježba.

Jaki bočni mišići pomažu da organi ostanu u svom prirodnom položaju, ali i rasterećuju kičmu i doprinose boljem držanju.

8. Jačanje metaboličkih procesa u abdomenu

Ovo se odnosi na vježbe i masažu koje poboljšavaju cirkulaciju krvi i metabolizam u području stomaka. Da li ste znali da tijelo brže troši masnoće u područjima gdje je cirkulacija krvi brža?

Vježba u videu ispod je savršena za to, jer popravlja fleksibilnost kičme, funkciju sistema za varenje i ubrzava razgradnju masti u predjelu stomaka.

9. Šetnja

Što više šetajte, jer je šetnja najsigurnija i najefekivnija fizička aktivnost.

Sad kada znate sve detalje, već danas krenite u borbu protiv visceralnih masti.

Srećno!