Tjelesna temperatura može da dostigne 38 stepeni Celzijusa za samo sat vremena, dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi…

Svako ljeto, širom svijeta djeca umiru, jer ih roditelji ostave zaključane u vrelom automobilu, često zbog toga što nisu svjesni koliko se vozilo brzo zagrije do smrtonosnih temperatura.

Podsjetimo, u ponedjeljak je preminula četvorogodišnja djevojčica koja je pretprošle nedjelje ostavljena u Rovinjskom Selu u pregrijanom automobilu, i to više od dva sata na visokim temperaturama. Djevojčica je podlegla posljedicama toplotnog udara i dehidracije zbog kojih su joj bili oštećeni vitalni organi.

U SAD-u godišnje 37 djece umre zbog predugog boravka u vrućim vozilima

Međutim, takvi slučajevi se ne događaju samo kod nas. Na primjer, u SAD godišnje prosječno umre 37 djece zbog toga što su predugo ostavljena u vrelim automobilima, piše Live Science.

Upravo su iz tog razloga, odnosno zbog toga što roditelji često nisu svjesni koliko brzo se zagrijava automobil, naučnici su u okviru istraživanja pod nazivom “Evaluating the impact of solar radiation on pediatric heat balance within enclosed, hot vehicles” proučavali koliko prosječno treba različitim tipovima automobila da se pregriju tokom vrelih ljetnih dana.

Otkrili su kako se vozila brzo zagrijvaju kada su parkirana van zaštite hladovine.

Temperatura unutar automobila parkiranog na suncu za vrijeme dnevnih temperatura od 35 stepeni Celzijusa za jedan sat popne se na čak 47 stepeni. Temperatura volana je tada još viša, oko 53 stepena Celzijusa, a sjedišta su u prosjeku 51 stepen.

Automobili parkirani u hladovini prolaze mnogo bolje, ali i u njima ubrzo postane skoro nepodnošljivo. Nakon jednog sata unutrašnja temperatura automobila doseže oko 38 stepena Celzijusa, volan oko 42 stepena, a sjedišta 41 stepen.

Djeca u užarenim automobilima

Bilo ko ko ostane unutar pregrijanog automobila izložen je riziku od toplotnog udara, koji može biti smrtonosan.

Teško je predvidjeti koliko je potrebno prosječnom čovjeku da doživi toplotni udar; na to utiču mnogi faktori poput starosti, težine osobe, ali zavisi i od generalnog zdravstvenog stanja.

Međutim, djeca uglavnom dožive toplotni udar kada njihova tjelesna temperatura tokom dužeg vremenskog perioda prelazi 40 stepeni. Kada bi se dvogodišnje dijete tokom vrućeg ljetneg dana ostavilo u vozilu parkiranom na suncu, najvjerovatnije bi doživjelo toplotni udar za sat vremena, a kada bi automobil bio u hladovini, onda za dva sata.

Šta se dešava u dječijem tijelu prilikom toplotnog udara

Unutar 60 minuta provedenih u automobilu, tjelesna temperatura može da dostigne 38 stepeni Celzijusa, dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Djetetu postaje vrlo nelagodno.

Nakon 90 minuta, tjelesna temperatura može da naraste na 39 stepeni, zbog čega dijete počinje da se znoji, javlja se crvenilo i povećava broj otkucaja srca. Djeca koja boluju od epilepsije mogu početi da se grče.

Nakon 150 minuta, uz tjelesnu temperaturu od 40 stepeni javlja se nesvjestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje.

Ako je auto tamne boje, sve se to događa još brže.

Do 165 minuta provedenih u vozilu, dijete počinje obilno da se znoji i ima povećan broj otkucaja srca. Dolazi do nesvjestice, dehidracije, slabosti, povraćanja, otežanog disanja.

Nakon 170 minuta temperatura tijela iznosi 41 stepen Celzijusa, javlja se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirijum. U tom stanju potrebna je hitna medicinska pomoć.

Portal Omni Calculator navodi da zatamnjena stakla na automobilu mogu lagano usporiti rast temperature, ali one konačne u vozilu ostaju gotovo iste.