Banjalučanka Sara Petković, odlična studentkinja završne godine na Molekularnoj biologiji u Austriji, na korak je da ostvari san da najdirektnije doprinese da se Laforina bolest izbriše sa lica zemlje.

Sara je otputovala u Toronto gdje će na SikKids klinici provesti dva mjeseca u radu laboratorije dva profesora.

Ovu informaciju objavila je Snježana Gajić iz Banjaluke, majka čije su kćerke oboljele od ove izuzetno rijetke bolesti, a od čijih posljedica je jedna, nažalost, preminula.

Sara Petković je kćerka Snježaninog brata i u Torontu će steći dodatno znanje koje će sigurno biti dragocjeno budućem istraživaču, ali i najdirektnije učestvovati u pronalaženju lijeka za Laforinu bolest.

– Sretno našoj maloj-velikoj Sarki! Da bi jedan san postao stvarnost treba imati veliku sposobnost sanjanja, vjeru u taj san i svakodnevno, neumorno i predano kročiti putem ka njegovom ostvarenju. U nekom momentu morate se sresti sa svojim snom, opipljivim, realnim i blistavim – napisala je Snježana na svom profilu na Fejsbuku.

Laforinu bolest je još neizlječivo progresivno neurološko oboljenje koje zdravo dijete neumitno vodi ka gubitku intelektualnih i tjelesnih sposobnosti i fatalnom ishodu.

Hrabro srce Tatjane Gajić prestalo je da kuca 14. oktobra 2014, u 23. godini. Borila se sedam i po godina. Njena sestra Milana i dalje se bori.

Izvor: srpskainfo