Šta uzrokuje opstipaciju u trudnoći i šta treba da radite kad crijeva jednostavno više ne rade kao i prije trudnoće otkrivamo vam u današnjem tekstu.

Neregularno pražnjenje crijeva kao i njihov spor rad je jedna od čestih neželjenih pojava tokom trudnoće. I u ovom slučaju glavni krivci za to su hormoni koji uzrokuju da se mišići crijeva opuste i ne obavljaju dobro svoj posao. Sve to se dešava sa valjanim razlogom.

Naime, hormoni to rade da bi hrana koju trudnica pojede što duže ostala u organizmu i da bi što više nutrijenata bilo apsorbovano u organizam kako za trudnicu tako i za bebu.

Pored toga, materica koja raste vrši pritisak na crijeva i na taj način otežava protok kroz crijeva.

Iako će ova pojava proći sama od sebe, to nikako ne znači da treba da se patite kroz svih devet mjeseci, jer postoji mnogo efektnih načina da se riješite ovog problema.

Šta možete uraditi?

– Promijenite ishranu, fokusirajte se na hranu bogatu vlaknima koja sjajno djeluje na rad crijeva. Jedite svježe ili tek malo termički obrađeno voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke (pasulj i grašak) i suvo voće. S druge strane, smanjite unos industrijski prerađene hrane koja može dodatno pogoršati opstipaciju. Smanjite unos bijelog hljeba i brašna.

-Ako niste navikli na ishranu bogatu vlaknima postepeno je uvodite u svoj jelovnik, jer možete izazvati nadutost i gasove. Krenite polako, dodajte malo namirnica bogatih vlaknima svakom jelu (brokoli kuvan na pari ili smeđa riža uz meso). Počnite sa malim količinama da se organizam postepeno navikava.

-Nemojte jesti velike porcije hrane, jer to može uveliko da optereti vaš probavni trakt. Pokušajte jesti šest manjih obroka tokom dana umjesto tri velika. Na taj način smanjićete pojavu nadutosti i gasova.

-Pijte dosta tečnosti. Voda, voće i povrće koje je sadrže mogu uveliko olakšati kretanje kroz crijeva i omekšati vam stolicu. Neke žene se kunu da najbolje pomaže topla voda sa nekoliko iscjeđenih kapi limunovog soka, a isti učinak ima i sok od suvih šljiva.

-Ne suzdržavajte se kad osjetite nagon da idete u wc. Ako ne želite veliku nuždu obavljati na poslu, obavite to ujutro. Ustanite sat vremena ranije, popijte sok od suvih šljiva ili pojedite obrok prepun vlakana i idite u toalet.

-Pažljivo uzimajte suplemente, jer neki od njih mogu izazvati zatvor, posebno gvožđe. Razgovarajte sa vašim ljekarom i recite mu da vam da manju dozu ili blaže suplemente koji neće uticati na pražnjenje crijeva.

-Krećite se! Redovna fizička aktivnost tokom trudnoće može uredovati stolicu i pospješiti rad crijeva i zato ne dozvolite sebi da se ulijenite.

-Ako ste sve uradili, ali se i dalje ništa ne dešava, pitajte ljekara da vam propiše posebnu dijetu ili probiotike.

Nipošto nemojte na svoju ruku ili na preporuku apotekara uzimati laksative ili čepiće koji mogu biti veoma neugodni, imati kratkotrajni efekat i na duge staze napraviti više štete nego koristi.