Večeras, iz većeg dijela Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike može se posmatrati djelimično pomračenje Mjeseca.

Pomračenje Mjeseca nastupa kad naš prirodni satelit uđe u sjenku Zemlje, odnosno, kada se naša planeta nađe tačno između Mjesea i Sunca.

Ulazak Mjeseca u polusjenku u BiH očekivalo se u 20 časova i 43 minute, a ulazak Mjeseca u sjenku u 22 sata i jedne minute.

Pomračenje Mjeseca je bezopasno i može se gledati golim okom, dvogledom ili manjim teleskopom.

Pomračeno je oko 65 odsto mjesečevog diska, saopšteno je iz Astronomskog društva “Orion”.

Na koga najviše utiče?

Večeras u 23.30 časova desiće se djelimično pomračenje Meseca na 24 stepenu Jarca.

Simbolika Jarca u Zodijaku vezana je uz naše profesionalne ambicije, sposobnost za preuzimanje odgovornosti, često je i simbol prošlosti, uticaja roditelja, kao i postavljanja i ostvarenja životnih i poslovnih ciljeva. Mjesec u Jarcu je ozbiljan, suzdržan, nepovjerljiv, emocije se pokazuju oprezno i tek kada se osjećamo sigurno.

Šta možemo očekivati od ovog pomračenja u velikoj mjeri zavisi od toga gdje se odvija u ličnom horoskopu, ali s obzirom na vrlo intenzivne planetarne uticaje koji će je pratiti, izgledno je da nas ona poziva na dubinsku osjećajnu transformaciju, dakle otpuštanje svih onih osjećanja koji nas bole, tište, čine okovanima i onemogućenima u stvaranju boljih životnih okolnosti.

Riječ je o sazrijevanju i odrastanju. Shvatanju da sve što sada imamo u svom životu smo sami iskreirali i da nam nije kriva sudbina, viša sila, Bog, partner, majka, otac… Mi smo ti koji u svakoj sekundi svog života imamo priliku da kažemo – e sad je dosta. Ovo hoću, ovo mi ne treba!

S odlukom započinje put prema boljem životu.

Pomračenje nas može i bolje upoznati sa sopstvenim strahovima i nesigurnostima, s nasljeđem i uvjerenjima koje smo povukli iz porodice, a koji danas utiču na naše izbore, pa možda nismo srećni u ljubavi, na poslu ili u odnosu s djecom.

Sunce u Raku i Mjesec u Jarcu takođe pozivaju na pronalaženje ravnoteže između karijere i privatnog života.

Budući da će na pomračenje uticati Saturn i Pluton koji će biti tu, u blizini – možda nešto treba pustiti iz svog života da bi nam bilo lakše da ostvarimo ono što nam je potrebno.

Dobro je postaviti jedan novi cilj. I krenuti prema njemu malim koracima.

Osloboditi se osjećaja krivice.

Shvatiti šta i ko manipuliše nama, odnosno s kim ili čim mi manipulišemo.

Ponašamo li se opsesivno, kompulzivno? Vrtenjem u začaranom krugu nećemo daleko stići. Potrebno je prerezati pupčanu vrpcu s tom situacijom, osobom ili problemom.

Ova pomračenje vas može pozvati i na pronalaženje mira s onim što je bilo. Jesu li vaša očekivanja realna? Možete li oprostiti?

Moguće su intenzivne emocionalne reakcije ili potreba da se učvrstimo na pozicijama moći, bez obzira na to je li riječ o privatnom ili poslovnom životu, jer smatramo da tako sve imamo pod kontrolom. Ali, to je iluzija. Jedina sigurnost koju možemo ustoličiti je ona koju razvijamo u sebi i koja živi unutar nas.

Nije isključeno da na površinu izađu i neke tajne, nešto što je potisnuto ili skriveno, a sve nas vodi prema novim uvidima i, ako tako odlučimo prema dugoročnoj i kvalitetnoj promjeni. Šta ćemo sa svime time učiniti, ne zavisi od pomračenja već od nas samih. Ono samo ukazuje, upire prstom i suočava. Ostalo je na nama.

S obzirom na poziciju Venere koja se nalazi u blizini sjevernog Mjesečevog čvora i nasuprot Saturna, nešto bitno se može promijeniti i u našem ljubavnom životu.

Nekad ovaj aspekt može donijeti prekid lošeg odnosa, nekad i pokušaj povratka bivše ljubavi, ali najizglednije je da će na površinu izbaciti neke naše nesigurnosti i strahove koji nas sprečavaju da živimo ljubav kakvu priželjkujemo. U novim ljubavnim počecima može biti primjetna razlika u godinama, neko može biti zauzet ili emotivno nedostupan.

Možda vam u život i dođe osoba koja će vam olakšati proces separacije od prošlosti ili vam pomoći da objektivnije sagledate svoju ulogu u odnosu. A uticaj Neptuna može stvoriti jedan novi zanos, novu nadu i shvatanje da postoji izlaz iz svega što nam se događa.

Pitanje je samo želimo li promjenu ili se držimo starih i poznatih uloga koje nas sprečavaju da rastemo i ostvarujemo bolje za sebe.

Ovo pomračenje Mjeseca najviše će uticati na pripadnike kardinalnih znakova, Ovna, Raka, Vage i Jarca, kao i na one koji imaju podznak u tim znakovima.