Rezervna varijanta poruke na stikeru je glasila „Ljepota i ponos grada“, što dovoljno govori o tome da namjera nije bila loša.

Poručuje ovo autor Viber naljepnica sa motivima Banjaluke, čije su dizajnerske ideje izabrane na javnom pozivu Gradske uprave, a koji se našao na udaru javnosti zbog slike na kojoj je prikazano sedam žena uz poruku “Ovdje je 7/1”.

Banjaluka je prvi grad u BiH koji se, prateći moderne tehnologije, promoviše putem vlastitih Viber naljepnica. Cilj je bio, kako su naveli nadležni, da besplatni stikeri promovišu duh grada, a neki od banjalučkih simbola koje građani sada mogu slati mobilnim telefonima su: Kastel, Vrbas, Banj brdo, Borac, list kestena, ćevapi, te čuvena Gospodska ulica.

Viber stikeri zvanično su postali dostupni krajem juna, ali odmah po objavljivanju veći dio javnosti osudio je sliku sedam žena koja ilustruje urbani mit da u Banjaluci živi sedam puta više žena nego muškaraca. Reagovali su iz Fondacije “Udružene žene”, ističući da stiker na uvredljiv i seksistički način predstavlja Banjalučanke i promoviše ih kao robu u otvorenoj ponudi turistima. Osudu i hitno uklanjanje stikera zatražili su i iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Ekipa Srpskainfo kontaktirala je autora “spornog” stikera, koji kaže da mu namjera nije bila da nekoga uvrijedi, a ideju je pronašao u staroj razglednici grada. Smatra i da ima mnogo drugih, važnijih tema o kojima treba da se govori.

– Prijavio sam se na konkurs i ponudio rješenje, što je mogao bilo ko drugi da uradi. Kada je u pitanju sporni stiker, to je banjalučka urbana legenda, koja nije statistički tačna ali se nalazila na mnogim razglednicama. Jedna od tih razglednica koju posjedujem je slična stikeru sa istom porukom “7 na 1”, a koju su u to vrijeme sponzorisale i podržale neke od najuspješnijih firmi u Banjaluci – njih pet. Rezervna varijanta poruke na stikeru je glasila „Ljepota i ponos grada“, što dovoljno govori o tome da namjera nije bila loša – kaže ovaj mladić koji nije želio da mu objavljujemo ime.

On je na konkursu, između ostalog, ponudio još stikere sa motivima: Vrbasa, dajaka, Kastela, Gospodske ulice, krivog sata, lista kestena, kanjona.

Iz udruženja “Banjalučani za svoj grad”, koje se bazira na promociji turističke ponude, vjerskog, istorijskog i kulturnog nasljeđa Banjaluke, podsjećaju da grad na Vrbasu godinama prati urbana legenda o odnosu broja žena i muškaraca, ali i naglašavaju da je ova priča pretjerivanje, te da je svakako treba zaobići u promociji. Predsjednik udruženja Naum Golić napominje još i da su se nekada najviše slale razglednice Banjaluke sa slikom stare fontane u parku, koja je bila pravi simbol grada.

Iz Gradske uprave ponovili su da će razmotriti zahtjev za uklanjanje stikera iz ponuđenog paketa.

– Iako to nije bila namjera gradske administracije, naprotiv, jedan od objavljenih stikera je dao povoda za oprečne stavove u javnosti i bio uzrok sporenja između zainteresovanih pojedinaca, društvenih grupa i organizacija. Ne želeći ostavljati prostora dvojakim tumačenjima, Gradska uprava će razmotriti upućeni zahtjev za uklanjanje predmetnog stikera iz ponuđenog paketa, uz molbu za razumijevanje složenog tehničkog procesa koji je bilo nužno ispoštovati prilikom objave, a jednako će biti obiman i prilikom odjave jednog od stikera – poručili su iz Grada.

Besplatni Viber stikeri, prema ranijim najavama, trebali bi biti u ponudi do kraja septembra.

Dobra ideja

Banjalučanin Rober Dacešin, bloger i putopisac, koji je posjetio oko 240 gradova na 5 kontinenata, a istovremeno se trudi da turistički predstavi i grad na Vrbasu, smatra da su Viber stikeri odlična ideja za promociju Banjaluke i približavanje digitalnom svijetu.

– Namjera stikera generalno je bila dobra. Razumijem ljude koji su se našli uvrijeđeni, ali sva se pažnja usmjerila samo na taj jedan stiker, a drugi nisu ni komentarisani. Ne trebamo sve negativno gledati i osuđivati svaki pokušaj nečega, ali  se možda moglo sve bolje izvesti – kaže Dacešin.

Izvor: srpskainfo