Čak i ako već znate da kao trudnica trebate malo usporiti i više se paziti, malo sunca će biti korisno za vaše i zdravlje bebe koju nosite. Donosimo vam nekoliko savjeta kako sigurno boraviti na suncu kad ste trudni…

Sunčevi zraci su izvor života i to je razlog zašto ga ne treba posmatrati kao neprijatelja. Sunce će našem tijelu dati vitamin D i učiniti nas srećnijima i zadovoljnijima. Njegova toplina grije naše mišiće i zglobove i opušta tetive. Ali, sunce, ako se pretjera, može učiniti i štetu. Trudnice su u tom smislu posebno osjetljive i zato pokušajte slijediti sljedeće savjete:

Ovako se trudnice bez problema mogu prepustiti suncu:

Uz kremu: dobra zaštita uvijek se preporučuje, jer koža je u trudnoći osjetljivija i lakše izgori. Zgodni su preparati bez nano-čestica i parabena, dakle slobodno uzmite bolje kreme za bebe i djecu. I naravno, sunčajte se ujutro i kasnije popodne, a tokom dana odmarajte u hladu.

Polagano ustajte: Zbog dodatnog opterećenja cirkulacije, toplina i nagli pokreti mogu izazvati vrtoglavicu i nesvjesticu. Dakle, polagano i radije sjedite umjesto da ležite. Ako ležite, polako se podižite.

Uvijek imajte tečnosti uz sebe: Kad cirkulacija zakaže ili vam padne pritisak, već gutljaj vode može pomoći povratku u normalno stanje.

Savjet za mame u 2. i 3. tromjesečju: i bebe u stomaku vole sunčevo svjetlo, jer ono prodire kroz slojeve kože stomaka i oboji unutrašnjost bebinog skrovišta u toplu, svijetlu crvenu boju. Zato pustite svaki dan malo sunca na goli stomak i posmatrajte šta će vaša beba reći na to.

Još neke zanimljive potrepštine za plažu za trudnice:

  • stabilne japanke ili natikače
  • obavezno drugi kostim za presvući kako biste spriječili moguće upale mjehura ili gljivice kojima su trudnice sklonije…
  • boca s raspršivačem koju napunite termalnom ili običnom vodom. Njome povremeno pošpricajte lice, ruke i noge…
  • ponesite nešto za gricnuti zbog mogućeg pada šećera (orašasto i suho voće, svježe voće, bombončići koji će vas brzo oporaviti ili jednostavno pojedite sladoled).