Promjene u ciklusu jesu moguće, ali su sve vještačke intervencije rizične ukoliko niste naročito pažljivi…

Ljetovanja i putovanja divno su iskustvo pod uslovom da nam mjesečni ciklus ne donese neprijatnosti baš kada treba da se opustimo i uživamo.

Prema rezultatima nove medicinske studije objavljenim u maju 2013. godine u američkom časopisu “Kontracepcija”, 17 odsto žena je priznalo da koristi hormonsku kontracepciju kako bi odložilo menstruaciju.

Istraživači sa Univerziteta u Oregonu anketirali su 1374 studentkinje koje su koristile kombinovanu hormonsku kontracepciju u posljednjih šest mjeseci. Polovina njih željela je da uradi to kako ne bi imala briga na odmoru, dok su ostale imale manje uobičajene razloge uključujući lične preferencije ili suzbijanje PMS-a.

Koliko je zapravo bezbjedno uzimati i na koji način se koriste ove tablete, čitateljkama Lise objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog:

“Odlaganje ciklusa je naročito popularno u ljetnim mjesecima. Najlakše je programirati ciklus ako se koriste kontraceptivne tablete. Tada se produži uzimanje tableta i na taj način odloži ciklus. Ukoliko žena ne uzima kontracepciju, tada je tim tabletama nemoguće odložiti ciklus trenutno. Najlakši način odlaganja ciklusa je korišćenjem tableta.

Tablete se uzimaju 2 do 3 dana prije dobijanja ciklusa i uzimaju se u dozi 2×1 onoliko dana koliko je potrebno da se bude bez ciklusa. Kad se popije posljednja tableta, ciklus će doći u roku od 3 do 5 dana, pa je na taj način lako isplanirati uzimanje. Ove tablete djeluju samo onoliko koliko se piju i nemaju daljeg uticaja na ciklus i hormonski status“.

Naravno, uzimajući tablete za odlaganje ne znači da će menstruacija u potpunosti izostati. Mnoge žene imaće malo kravarenja, što nije štetno po zdravlje, a vjerovatno može da se desi ženama koje su tek otpočele ovaj metod kontracepcije.

Svakako, najbolje je razgovarati sa ginekologom prije uzimanja tableta. To se posebno odnosi na žene starije od 35 godina, pušače ili one koje imaju visok pritisak. Ovi faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, moždanog ili srčanog udara, tako da bi trebalo da budete oprezne ako spadate u jednu (ili više) od ovih kategorija.