Evropa se suočava sa rastućom epidemijom sifilisa čemu su doprinijele aplikacije za pronalaženje partnera i smanjen strah od side, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.

Šef Odjeljenja za seksualno prenosive bolesti i virusni hepatitis pri Evropskom centru za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) Endru Amato Gauči kaže da se širenje sifilisa u Evropi intenzivira zbog zabrinjavajućih trendova u ljudskom ponašanju.

“Različiti faktori utiču na širenje ove bolesti, kao što su seksualni odnosi bez odgovarajuće zaštite, veliki broj partnera, smanjen strah od side, nedovoljno seksualno obrazovanje, nedostatak pristupa kondomima za tinejdžere i omladinu, seksualni odnosi pod uticajem alkohola ili droga”, rekao je Gauči za “Raša tudej”.

Prema nekim izvještajima, sajtovi kao što su “Tinder” i “Grindr”, takođe, doprinose širenju bolesti.

“Ove aplikacije i sajtovi olakšavaju pronalaženje seksualnih partnera, a samim tim i širenje seksualno prenosivih bolesti, kao što je sifilis”, rekao je Gauči, dodajući da se različite aplikacije mogu koristiti za promovisanje prevencije bolesti.

U najnovijem izvještaju ECDC-a za period 2010-2017. godina navodi se da je broj oboljelih od sifilisa u EU povećan za 70 odsto.

U nekim zemalja zabilježena je prava epidemija seksualno prenosivih bolesti, a prvi na listi je Island, gdje je broj slučajeva oboljelih porastao za čak 876 odsto.

Slijedi Irska sa 224 odsto, dok se u Britaniji i NJemačkoj broj oboljelih od sifilisa više nego udvostručio.

“Da bi se zaustavilo širenje sifilisa potrebno je ohrabriti ljude da koriste kondom, ali i pojačati ljekarske kontrole i preglede, kao i edukaciju”, rekao je Gauči.

Za sada nema vakcine za sifilis, ali nekoliko istraživačkih centara i grupa radi na tome, navodi “Raša tudej”.