Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Srpskoj raste iz godine u godinu, i po posljednjim podacima iznosi 22,5 odsto, što je ipak još daleko od prosjeka u EU, gdje je davno premašio 90 procenata.

U Nacrtu strategije unapređivanja i razvoja podrške porodicama u Republici Srpskoj (2019-2023. godina) ocijenjeno je da se i pored vidnih pomaka Srpska nalazi na dnu skale koja određuje rang zemalja u regionu u pogledu obuhvata djece organizovanim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

“Osnovni razlozi niskog obuhvata leže u malom procentu izdvajanja za predškolstvo od ukupnog bruto društvenog proizvoda RS (0,3%), u velikom broju opština sa statusom nerazvijenih ili izrazito nerazvijenih, u kontinuiranom padu broja stanovnika, u visokoj stopi nezaposlenosti, u neujednačenoj cijeni usluge koju pružaju predškolske ustanove u različitim opštinama, u malom broju vrtića, ali i u nedovoljnoj informisanosti roditelja o važnosti predškolskog obrazovanja za rano učenje njihove djece”, ocijenjeno je u ovom nacrtu.

Štaviše, sudeći po nacrtu, u 20 lokalnih zajednica ne postoji vrtić, a to su Vukosavlje, Donji Žabar, Istočni Drvar, Istočna Ilidža, Istočni Mostar, Istočni Stari grad, Jezero, Kalinovik, Krupa na Uni, Kupres, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rudo, Trnovo i Han Pijesak.

Ova brojka bi već od iduće godine mogla biti manja, saznajemo od Nebojše Karaća, načelnika opštine Ribnik, gdje se već uveliko razmišlja o osnivanju predškolske ustanove.

“Mi smo prije nekoliko mjeseci sprovodili anketu i mnogo roditelja je izrazilo želju i potrebu za vrtićem. Već smo preduzeli neke radnje. Imamo staru školu u naselju Previja i uradili smo kompletan projekat njenog vanjskog i unutrašnjeg uređenja, te smo planirali da apliciramo za sredstva zahvaljujući kojima bi, uz vlastita sredstva, ako bog da, naredne godine imali vrtić”, rekao je Karać za “Nezavisne”.

U tom smjeru razmišljaju i u Jezeru, potvrđuje nam opštinska načelnica Snežana Ružičić, te ističe za “Nezavisne” da su prijedlozi već postojali, kao i da već imaju predračun u tom pravcu.

“Potreba postoji. Vrtić je dobrodošao u opštinu Jezero i svakako ćemo raditi na tome. Osim podrške roditeljima, biće to i podrška mladim obrazovanim ljudima koji su završili školu za vaspitače, a to su odmah i nova radna mjesta”, kaže Ružičićeva.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kaže za “Nezavisne” da je od neprocjenjivog značaja kada dijete predškolskog uzrasta pohađa jedan vid predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

“Razlog se ugleda u tome što se sa djecom sistematično, na osnovu plana i programa, radi godinama na unapređivanju njihovih sposobnosti i vještina. Dijete postaje emocionalno stabilnije i zrelije, a radi se i na njegovom razvoju stvaralaštva, govora i slično”, pojasnila je Kurtinovićeva.

Međutim, da prođu ovaj vid vaspitanja i obrazovanja mogućnost nemaju brojni mališani. Zvanični podaci pokazuju da ih je u 2017/2018. godini u vrtićima bilo tek 11.638, a u 2009/2010. znatno manje, odnosno 7.435 djece. U RS registrovane su 42 predškolske ustanove u javnom i 70 u privatnom sektoru.

Izvor: nezavisne