Neosporna je činjenica da majkama treba vremena da se oporave nakon porođaja. Materica im se nadula na veličinu lubenice i treba joj vremena da se povrati. Hormoni su divljali i divljaju i nakon porođaja. Da ne govorimo o promjenama i ostalim organima, karlici, trtičnoj kosti i na kraju, naravno, samoj vagini.

Eksperti kažu da ženama može da treba čak i godinu dana da se oporave od porođaja. A ipak, većina žena ne dobije ni 12 nedjelja porodiljskog odsustva.

A ova slika kartonskog tanjira koju je podijelila mama po imenu Laura Fraj svjedoči baš o tome koliko je ženama potrebno vremena za oporavak.

– 22 cm, tačno toliko iznosi prečnik ovog kartonskog tanjira. Toliko, takođe, prosječno iznosi prečnik posteljice. Nakon što se porode, majkama se savjetuje da odmaraju makar 4 do 6 nedjelja i postoji dobar razlog za to. Jedan od njih je da, nakon što je beba rođena, majke ostaju sa ranom unutar materice, na mjestu gdje je posteljica bila zakačena. Toj rani treba makar 4 do 6 nedjelja da zacijeli, a za to vrijeme žene su podložne infekcijama i krvarenju. Čak i kada su imale vaginalni porođaj bez komplikacija i osjećaju se dobro, i dalje moraju da se paze i da se ne naprežu prvih nedjelja poslije porođaja. Majke, odmarajte. A vi ostali – muževi, roditelji, svekrve i svekri, prijatelji, svi – pomozite im koliko god možete.

Naravno, ja nisam iz medicinske struke, ali želim da ukažem na važnost savjeta da se majke ostave da se oporavljaju. To ne znači da četiri nedjelje treba da provedu u krevetu, ali znači da ne treba da se izlažu naporima. Sve u skladu sa potrebama tijela, i uz nadzor ljekara – poručuje ova majka.

– Hvala ti! Nedavno sam se porodila, a ni sama nisam znala ovo o svom tijelu – poručuje joj jedna od hiljade majki koje su sa oduševljenjem dočekale ovaj post.

Kod nas se često kaže: “Nisu naši stari bili ludi,..”, misleći pritom na to koliko je važan gorepomenuti period, a kod nas poznatiji kako babine. Mnogobrojne današnje, mlade majke, ipak, ne žele da usvoje savjet starijih, pa još u periodu babina, iako nisu prinuđene, napuštaju svoje domove i uživaju u vremenu provedenom napolju…