Ljeto je omiljeno godišnje doba većine ljudi. Jedva čekamo tople dane da odemo na bazen, more, da se pokažemo u novom šortsu… A šta se dešava sa šminkom kada je napolju vrućina? Dajemo vam nekolicinu savjeta i trikova kako da se našminkate kada je vrućina.

Problemi sa šminkom ljeti

Kada je napolju toplo, naša koža se znoji i postaje masnija, pa nam lice dobija omraženi sjaj. On se najčešće javlja u takozvanoj T zoni (čelo, brada, nos). Iz tog razloga, neke žene stavljaju deblji sloj pudera na ovaj dio lica. Ipak, ima boljih rješenja, kao što su puderi u prahu sa mat efektom.

Sigurno ste primijetili da vam ljeti šminka traje jako kratko. Upravo zbog pojačanog znojenja, šminka nestaje brzinom svjetlosti. Ipak, najveća noćna mora je razmazivanje sjenke za oči i ajlajnera. Sa tim je gotovo. Sa našim savjetima, nećete više morati da brinete.

Kako da vaša šminka traje duže

Kako biste imali savršenu šminku ljeti, neophodno je da dobro očistite lice. Dobro je da očistite lice tonikom ili micelarnom vodom, kako biste uklonili suvišnu masnoću prije nanošenja šminke. Na taj način sprečavate pojavu bubuljica, akni, mitisera.

Kako bi šminka odoljela visokoj temperaturi, nakon nanošenja baze na lice, trebalo bi da stavite svjetlucavi puder ili bronzer (u zavisnosti od toga šta želite da postignete šminkom). Oni će pomoći da se šminka fiksira.

Kada izađete iz kuće i osjetite da se znojite, nježno maramicom obrišite lice, ali tapkajući. Pored toga, ne zaboravite da ljeti stavite kremu sa zaštitinim faktorom, kako biste zaštitili kožu i spriječili opekotine.

Kada se radi o šminkanju očiju, ljeto je za to najproblematičnije. Kada birate proizvode namijenjene za šminkanje očiju, birajte one koji su vodootporni, kako biste izbjegli da se prilikom znojenja ajlajner ili sjenka razmažu i da onda ličite na klovna.

Zbog vrućine, preporučljivo je da pijete konstantno tečnost i sigurno je da ćete piti. Iz tog razloga, vaš karmin mora biti postojan. U suprotnom, neće potrajati dugo. Kako bi što duže ostao na usnama, prije nanošenja istog stavite tanak sloj balzama za usne, odnosno labela.

Najbolja šminka za ljeto

Ljeti je idealno da nosite što manje šminke i da ona bude lagana i osvježavajuća. Ne postoji ništa što je više seksi od prirodnog izgleda, sa nježnim tonovima. Kada je u pitanju noćni izlazak, sve se mijenja i tada možete isprobati dugačku crtu iscrtanu ajlajnerom i tamne sjenke, kako biste dobili dramatičan efekat.

Kao što smo već rekli, kada sunce ugrije svom snagom, birajte lagane formule. Na primjer, najbolji su puderi bez ulja i oni u prahu. Kako bi pojedini kozmetički proizvodi ostali u dobrom stanju (ne važi za sve proizvode), poput tečnog pudera, stavite ga u frižider, kao i hidratantnu kremu i izvadite ih napolje petnaest minuta prije upotrebe.

Bez sumnje, najbolji saveznik ljetne šminke (bilo dnevne ili noćne) jeste sklupljena kosa, kako vas ona ne bi dodatno gušila i tjerala na znojenje. Zato, isprobajte punđe, pletenice, konjski rep… Svaka od ovih frizura ima mnogo varijacija pogodnih za svaku priliku.