Zajedničkim nastupom svjetski poznatih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje, u četvrtak, sa početkom u 21 čas, ispred Kulturnog centra Banski dvor biće održan koncert povodom predaje aplikacije “Banjaluka 2024”, kojom se ovaj grad kandiduje za evropsku prijestonicu kulture.

Koncert organizuje Fondacija “Banjaluka 2024” u saradnji sa gradom Banjaluka, a ulaz će za sve posjetioce biti besplatan.

Kako je saopšteno iz pomenute fondacije, Banjaluka se i prostorno i programski ubrzano priprema za konačnu odluku o tome koji će grad nositi prestižnu titulu evropske prijestonice kulture 2024. godine.

Pored ovog, kako navode, razlog za koncert leži i u završetku radova na spoljašnjosti Kulturnog centra Banski dvor.

“Otkrivajući jedan od svojih najreprezentativnijih objekta kulturnog nasljeđa, u sjaju kakav je bio prije skoro devet decenija, ispred Banskog dvora, Banjaluka će predstaviti svoj programski koncept ‘Suprotnosti se privlače’ spektakularnim i jedinstvenim zajedničkim nastupom Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje”, navedeno je u saopštenju tima “Banjaluka 2024”.

Oni dodaju da će svjetski priznate virtuoze klasične muzike na violini i moderne tradicije na mnogobrojnim instrumentima, Milenkovića i Trkulju, pratiti banjalučki simfoničari, koje će činiti muzičari iz Banjaluke, Bihaća i Jajca, tri grada koji su se zajednički kandidovali i streme prestižnoj evropskoj tituli.

“Četrdeset četiri muzičara Banjalučke filharmonije, raspoređeni na sceni u neobičnom omjeru 20:24, dodatno će naglasiti želju Banjalučana da baš za pet godina njihov grad bude ovjenčan laskavim naslovom evropske prijestonice kulture”, saopšteno je.

Spajajući samo na prvi pogled nespojivo, nastavak je saopštenja, Banjaluka će predstaviti, ne samo različite umjetnike i muzičke žanrove, već će i “novim” Banskim dvorom nastaviti da razvija nove kulturne sadržaje zacrtane u Strategiji razvoja kulture grada, kao jedinstvenom dokumentu u Bosni i Hercegovini, nastalom kao rezultat kandidature Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture.

Biografije umjetnika

Slobodan Trkulja (1977) srpski je muzičar, instrumentalista, kompozitor i pjevač grlenog i vizantijskog stila. Sa sastavom “Balkanopolis”, Trkulja izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije i Balkana na nov i moderan način. Njihov zvuk na Zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici zvani moderna tradicija Balkana.

Trkulja danas svira preko dvadeset instrumenata, a počeo je kao samouk, ispočetka na klarinetu, a potom i na drugim instrumentima. Nije pohađao osnovnu muzičku školu. Završio je najstariju srpsku gimnaziju u Sremskim Karlovcima, da bi formalno muzičko obrazovanje započeo 1998. godine u Amsterdamu, gdje upisuje Amsterdamski džez konzervatorijum. Njegov izbor bio je Odsjek za saksofon, instrument koji je tada svirao tek nepunih godinu i po dana. Obrazovanje će prekinuti 1999. godine za vrijeme bombardovanje Srbije, a na univerzitetu u Holandiji diplomira 2004, te magistrira 2007. godine sa najvišom ocjenom. U Holandiji je živio do 2008. godine, kada se vratio u Srbiju, gdje je nastavio svoj, tada već dobro utabani muzički put.

Stefan Milenković (1977) srpski je violinista i muzički pedagog s adresom u Sjedinjenim Američkim Državama. Rođen je u Beogradu, u porodici Zorana Milenkovića, violiniste, i Lidije Kajnaco, pijanistkinje italijanskog porijekla. Prve časove violine davao mu je otac još kad je imao tri godine, da bi prvi solistički nastup ostvario već sa šest godina. U bivšoj Jugoslaviji osamdesetih godina prošlog vijeka proglašen je vunderkindom sa gudalom, a od 1984. godine traje i njegova internacionalna karijera. Među ostalima, svirao je pred Mihailom Gorbačovom, Ronaldom Reganom te papom Jovanom Pavlom Drugim. Danas svira na izuzetno vrijednoj violini Giovanni Battista Guadagnini iz 1783. godine, a njegove turneje traju oko dvije stotine dana godišnje. Predaje na Univerzitetu muzike u Ilinoisu, a u posljednjih sedam godina, gostujući je profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u rodnom Beogradu.

Izvor: nezavisne