Da li ste ikada primijetili da svoju bebu više nosite na lijevoj strani nego na desnoj? Evo zašto…

Tokom godina nekoliko je studija pokušavalo da dođe do zaključka zašto je to tako. Neka istraživanja iz šezdesetih godina navode kako je to povezano s fizičkim dodirom na lijevoj strani tijela, što je povezano s desnom stranom mozga. Desna strana mozga odgovorna je za tumačenje emocionalnih nadražaja, zbog čega se smatralo da majke nose svoje bebe na lijevoj strani instinktivno, kako bi se bolje povezale s njima.

Nova analiza 40 različitih studija na tu temu u proteklih 60 godina pokazala je da se ta povezanost može svesti na pol i činjenicu jeste li lijevak ili dešnjak. Analiza je pokazala da između 66 i 72 odsto svih ljudi djecu drži lijevom rukom; 74 odsto dešnjaka dijete drži lijevom rukom, u odnosu na 61 procenat onih kojima je lijeva ruka primarna.

Otkrivena je i razlika između pola pa tako 64 odsto svih muškaraca i 73 odsto svih žena djecu drže lijevom rukom.

“Neka veza postoji. Uostalom, muškarci imaju 23% veću vjerovatnoću da će biti lijevaci nego žene. Nažalost, to nije uzeto u obzir ni u jednoj studiji”, rekao je vodeći autor studije Julian Packheiser za Science Daily.

Međutim, sve se ovo može objasniti na još jedan jednostavniji način, ističu stručnjaci. Djeca se često drže u lijevoj ruci kako bi desna bila slobodna za činjenje pet drugih stvari. Jedna teorija čak smatra da roditelji vole djecu na svojoj lijevoj strani kako bi im ona bila u lijevom vidnom polju.

“To je zato što je naše lijevo vidno polje povezano s desnom polovinom mozga, brže je i tačnije u identifikovanju pojedinaca i njihovih emocionalnih izraza u odnosu na desno vidno polje”, istakao je dr Gilliam Forester u jednom istraživanju.