Lana Bajrić, učenica petog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Banje Luke, dobitnica je nagrade “Zmijanjče”, koja će joj biti dodijeljena u okviru predstojećeg “Kočićevog zbora”, a koja se dodjeljuje u okviru konkursa ove manifestacije.

Na ovogodišnji konkurs na temu “Otadžbina u srcu” pristiglo je 137 proznih i stihovanih literarnih radova, a o pobjednici odlučivao je žiri u sastavu Ranko Pavlović, Boro Kapetanović i Jelena Glišić. Kako je saopštio, prije nego što je izabrao najbolji rad, žiri je u uži izbor uvrstio 10, a potom i tri najbolja rada, a da je pri tome prije svega vođeno računa o literarnim vrijednostima radova, zatim i o uzrastu učenika, regionalnoj zastupljenosti, broju pristiglih radova iz iste škole, a posebno o originalnosti i autorskim obilježjima koja su se oslobodila pretjeranog uticaja nastavnika i roditelja.

„Poredeći rodnu grudu sa ljudskim tijelom, Lana Bajrić dječje iskreno u plavetnim vodama, šumovitim gorama, špiljama, potocima i rijekama, beskrajnom suncu, vidi oči, ruke, usta, prste, arterije i vene, poljubac i zagrljaj. Duša otadžbine je, kaže mlada pjesnikinja, u djeci i omladini, njena mudrost su njeni preci, a kosa njena je žito što se zlati. ‘Srce je moje sve što ti mogu dati’, zaključuje ova učenica, u čijoj pjesmi nailazimo na tanana osjećanja, ali i zanimljive misli, a sve to ukazuje da možemo očekivati da će Lana Bajrić biti zapažena pjesnikinja”, saopštio je žiri.