Svakog mjeseca bar troje građana pokloni svoju kosu kako bi se napravile perike za mališane oboljele od raka, a posebno je dirljivo što takva inicijativa stiže upravo od njihovih vršnjaka.

Za godinu dana, koliko traje svojevrsna kampanja u Banjaluci, od donirane kose je napravljeno 6 perika za djecu koja se liječe od malignih bolesti. Mališani kroz proces hemoterapije gube kosu, a mnogi s tim gube i samopouzdanje, zbog čega su perike jedan od načina da im se vrati osmijeh na lice.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”, koje vodi Roditeljsku kuću u Banjaluci, priključilo se zato akciji “Moja kosa – tvoja kosa”, koja se organizuje u gradovima širom BiH.

– Nedavno smo imali djevojčicu koja se prvi put ošišala u desetoj godini i donirala nam svoju kosu. Nevjerovatno je da ovako plemenite inicijative dolaze upravo od djece. Oni sve vide, neki imaju bolesnog druga u razredu i žele da pomognu. Ovakvi njihovi postupci tjeraju nas da se dobro zamislimo. Više su skeptični roditelji, jer se i oni vežu za njihovu kosu, pa po nekoliko puta razgovaraju s djecom da li su baš sigurni da žele da se ošišaju – govori Katica Kerkez, upravnica Roditeljske kuće.

U ovom domu su, nažalost, svi apartmani popunjeni; liječe se djeca već od dvije, pa do 17 godina. Trenutno u Banjaluci boravi 6 porodica iz Nevesinja, Trebinja, Petrova, Bratunca, Han Pijeska i Istočnog Novog Sarajeva.

– Prvi šok za sve je kada dođu na odjeljenje, kada dijete shvati da je bolesno, da treba ići na hemoterapiju, ali onda kada im još kažu da će im otpasti kosa to im je jako teško, smak svijeta. Psiholog radi s njima od početka, polako ih priprema za sve što se dešava, kao i to da će poslije dobiti periku – pojašnjava Kerkezova.

Mada roditelji i djeca u ovim danima prolaze kroz istinski pakao, ohrabruju pozitivne priče kao što je Mašina, djevojčice koja je prva dobila periku, ali kojoj je sada već narasla kosa.

Humani građani, koji žele donirati kosu, to mogu uraditi u frizerskom salonu u Gundulićevoj ulici 80. Kosa mora biti najmanje 30 centimetara dužine.

Podrška

Iz Roditeljske kuće napominju da je kosa samo jedan dio u cijeloj priči, te da za izradu perika trebaju obezbijediti i repromaterijal.

– Do sada je taj segment bio pokriven preko projekta „Moja kosa – tvoja kosa“, koji je podržavala Vlada Švajcarske, ali projekat je završen i sada moramo tražiti sponzore  – poručuje Katica Kerkez.

Izvor: srpskainfo