Ekranitis, kako stručnjaci nazivaju niz poremećaja koje su primijetili kod djece, bolest je modernog doba, a izaziva je višesatno gledanje u ekrane telefona, tableta i televizora.

Da je vrag odnio šalu, govori podatak stručnjaka da su djeca čiji su pogledi prikovani za ekran prestala da se odazivaju na pozive roditelja i drugih ljudi koji su u njihovoj neposrednoj blizini, da se igraju s drugom djecom i razgovaraju s njima.

Posebno je zabrinjavajuće što djeca ne mogu više da duže usmjere pažnju na nešto, na primjer igru, knjigu ili igračke, jer im je sve to dosadno za razliku od brze, trenutne stimulacije koja stiže iz igrica na telefonu, crtanih filmova i drugih sajber-sadržaja. Takođe, roditelji se žale da njihovi mališani reaguju izuzetno agresivno i s pojačanim bijesom na svako odvajanje od ekrana.

Ozbiljno je

Nikolina Milosavljević, dječji psiholog, psihoterapeut i savjetnik za roditelje, kaže za Kurir da je ekranitis ili ekranoizam nov izraz koji koriste psiholozi i psihoterapeuti da bi objasnili ponašanje djeteta koje trpi posljedice gledanja u ekran.

– Jedan od prvih znakova jeste zagledanost u ekran i neodgovaranje na pozive roditelja ili osoba u okolini. Mališani odbijaju da prestanu s gledanjem. Veliki problem je u takozvanom verbalno-kognitivnom razvoju, odnosno govoru i saznajnom procesu, ali i socijalno-emocionalnom razvoju – objašnjava naša sagovornica.

Specijalni pedagog Petar Vladetić objašnjava za Kurir da djeca uče od okoline posmatrajući i oponašajući modele ponašanja koje vide u svojoj okolini.

Djeca nas oponašaju

– U modernom svijetu, veliki uticaj na djecu ima nekvalitetan medijski sadržaj. Ona preko ekrana vrlo brzo dobijaju veliki broj informacija, a to može izazvati agresivnost. Sada su i crtani filmovi takvi, a kamoli internet sadržaj – kaže on.

Da je sve to veoma loše, pokazuju i podaci istraživanja Unicefa koji su pokazali da samostalno telefon koristi 70 odsto djece, a 24 odsto uz nečiju pomoć i da djeca sve mlađa počinju da koriste tehnologiju.

Prema istim podacima, djeca kod nas čak šest sati dnevno provode koristeći tehnologiju. Istraživanje je pokazalo da uz ekran televizora, tableta ili telefona djeca u prosjeku provedu čak šest sati dnevno.

Neznanje
Roditelji nisu upoznati

U istraživanju Unicefa pokazalo se da trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata s digitalnim uređajima kako bi umjeli da blokiraju sadržaje koji se promotivno nude tokom korišćenja interneta ili spriječe svoju djecu da ostavljaju “aktivne digitalne tragove na internetu”.

Pokušaj da ograniče djetetu vrijeme provedeno na internetu izazvao je sukob s djecom kod dvije trećine roditelja. Današnja tehnologija uči djecu da se dodirom na ikonu otvara sadržaj odmah i sad.

Unicef
Pametni telefoni u rukama

Prema podacima Unicefa, najčešće korišćen digitalni uređaj među djecom predškolskog i mlađeg školskog uzrasta je “pametni telefon”, a potom tablet računari. Dvije trećine učitelja rijetko pomaže učenicima pri korišćenju interneta, a više od polovine skoro nikada ne podučava djecu kako da reaguju ukoliko ih uznemiri neki sadržaj na internetu ili dožive digitalno nasilje.