S dolaskom sezone ljetnih odmora, sve više žena higijenske uloške zamjenjuje tamponima kako bi mogle uživati u plivanju i drugim morskim radostima. Stoga je važno podsjetiti na neke važne stvari koje treba znati o korištenju tampona tokom ljetovanja.

“Svakoj ženi preporučujemo korištenje tampona tokom ljetovanja, naročito ako je na moru na primjer sedam dana i tokom tih dana ima menstruaciju. Tamponi su tada spas”, tvrde ginekolozi.

Djevojke i žene koje se još dvoume oko korištenja tampona, možda baš ovaj savjet potakne da ih koriste i tako zbog menstruacije ne propuste nijedan trenutak uživancije u kupanju, plivanju i ostalim morskim radostima.

Ali, uvijek je dobro podsjetiti se kako se tamponi pravilno koriste tokom ljetovanja i koju veliku grešku treba izbjegavati.

“Greška broj jedan koju žene rade kod korištenja tampona na ljetovanju je da ih ne mijenjaju dovoljno često. Tampon bi se trebao promijeniti svaka tri-četiri sata odnosno svaki put kada izađete iz vode”,navodestručnjaci.

1. Smijem li tampon staviti preventivno, odnosno kada tek očekujem da ću dobiti menstruaciju?

Preventivno stavljanje tampona nije štetno i žena ga može koristiti ukoliko treba dobiti menstruaciju, a želi se kupati.

2. Smijem li tampon koristiti ako imam vaginalnu ili upalu mjehura?

Može se koristiti, ali savjetujemo da se prije umetanja na tampon namaže krema ‘Canesten’ ili slično sredstvo protiv vaginalnih infekcija. Kada je riječ o upali mjehura, tampon treba pažljivo staviti i tada ne bi trebalo biti problema, tvrde ginekolozi.

Gljivične infekcije i upale mjehura česti su pratitelji ljetnih uživancija, a razlog je tome nesmotrenost kada ne razmišljamo da li nam se kupaći kostim osušio, hodamo li bosi po pločicama, piše “Zadovoljna.hr”.