Jul je mjesec kasne jesenje sjetve odnosno sadnje. U julu se takođe njeguje, zaliva i prihranjuje sve izniklo povrće. Beru se paradajz, paprika, krastavac, počinje vađenje krompira, ali počinje i sjetva onog povrća koje za berbu pristiže u jesen.

Kasna boranija

Najkasnije se sije do polovine jula. Obično se sije na mjestu ranog kupusa, graška, luka srebrenjaka ili salate. Sije se na rastojanju 40-60 cm između redova, a u redu 4-7 cm zrno od zrna. Veoma je preporučljivo zalivanje neposredno poslije sjetve, radi što bržeg i ujednačenijeg nicanja. Navodnjavanje nakon nicanja treba nastaviti svakih desetak dana, pišu Novosti.

Rotkvice i rotkve

Rotkvica se odlično uklapa kao pretkultura i kao naknadni usjev zbog kratke vegetacije koja traje svega 40-60 dana. Najbolje uspijeva na lakim, baštenskim zemljištima, pH reakcije 5,2-6,7. U plodoredu dolazi na drugo mjesto i na istu površinu se sije nakon tri godine. Za jesenju proizvodnju sije se krajem jula i u avgustu sukcesivno na svakih 7-10 dana. Razmak sjetve je 5-10cm u redu i 20-50cm zmeđu redova. Kao i rotkva, i rotkvica se može sijati omaške, ali radi dobijanja plodova boljeg kvaliteta, neophodno je proređivanje.

Karfiol

Sjetva za proizvodnju rasada obavlja se krajem juna, rasad koji pristiže za mjesec dana rasađuje se krajem jula na otvorenim parcelama, a formiranje glave počinje krajem septembra. Kada glave dostignu prečnik 3-5cm, vade se cijele biljke i unose u kanale dubine 20-30cm, nakon čega je potrebno dobro ih zaliti, prenosi Organik.net.

Biljke u ovim kanalima ostaju 30-45 dana, koliko traje period dozrijevanja, tokom kojeg hraniva iz listova prelaze u glavu i karfiol dospijeva u oktobru, novembru i decembru (sukcesivna sjetva, sadnja, dozrijevanja i pristizanje). Pored kanala, karfiol se može unijeti i u objekte zaštićenog prostora sa grijanjem, što omogućava dobijanje glave tokom zime, ali su prinosi manji. Razmak sjetve i sadnje identičan je kao kod proizvodnje kupusa.

Cvekla

Sije se neposredno poslije priprema zemljišta iza strnih žita, graška, boranije, salate ili luka. Sije se na rastojanju 40-50 cm red od reda, ili u trakama na 20-25 cm red od reda, a rastojanje između traka je 50-60 cm. Dubina sjetve je 2-4 cm.

Kelj

Po svojim biološkim osobinama, a samim tim i po uslovima proizvodnje kelj je sličan ostalim kupusnjačama i zbog relativno dobre otpornosti na visoke i niske temperature može se proizvoditi tokom cijele godine. Gaji se na isti način kao i kupus, sa međurednim razmakom 60-70cm i razmakom u redu 40-60cm. Sadi se tokom jula, a berba počinje u oktobru, prenosi organicNet.

Krastavac kornišon

Za razvoj kornišona na otvorenom potrebna je srednja dnevna temperatura veća od 15 ºC, dok je optimalna 25-27 ºC. Cvjetanje započinje kod temperature 15-17 ºC, a oprašivanje se najbolje obavlja na temperaturama 18-21 °C. Od dana zametanja plodova do berbe treba da prođe od 30 do 40 dana.

Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage kako u zemljištu tako i u vazduhu. Kao glavni usjev sije se krajem aprila, a kao postrni tokom jula. Sije se na većim površinama pomoću sijačica, a na manjim ručno u redove ili kućice. U redove se sije na 80-100 cm razmaka red od reda i u redu 20-30 cm biljka od biljke. Kornišoni se siju gušće, a količina sjemena zavisi od gustoće sjetve i iznosi 2-4 kg/ha. Ako se proizvodi rani krastavac, sjetva se obavlja u toplim plastenicima 30-40 dana prije sadnje na stalno mjesto.