Nikad ne vadite žaoku pincetom ili prstima, jer ćete samo proširiti ranu…

Pčele su za svijet neophodne i preko potrebne.

Toplo vrijeme znači da su na svakom koraku, a baš kao i ose, potencijalno mogu da budu i opasne, naročito ako imate alergiju na njihov ubod.

Zašto nas pčele i ose ujedaju?

Pčele nemaju namjeru da napadnu, ali brane svoju košnicu i same sebe, pa ih ipak možemo smatrati malenom prijetnjom. Neke od njih uginu odmah nakon uboda, pri kojem često ostavljaju i svoju žaoku, za razliku od osa koje ne ostavljaju žaoku u koži i mogu da ubodu nekoliko puta.

Šta učiniti ako vas ujede pčela ili osa

Ako vas ubode pčela, ne treba previše da tražite čime ćete izvaditi žaoku – poslužiće vam kartica ili lična karta. Pritisnite uz ubod, pa će žaoka sama izaći i minimalizovaće se količina pčelinjeg otrova koji je ušao u tijelo. Dobar izbor je i nož za mazanje, koji ne može da vas posiječe. Izbjegavajte vađenje žaoke pincetom ili prstima, jer tako može da se pritisne žaoka i oslobodi više otrova u tijelo. Osim toga, tako ćete samo proširiti ubod i teže će zacijeliti.

Nakon što izvadite žaoku, na taj dio tijela stavite hladnu oblogu ili pod hladnu vodu, kako bi se ublažio otok. Nakon toga, ako niste alergični, na ubod možete da namažete eteričnim uljem lavande, eukaliptusa ili čajevca.

Ukoliko znate ili sumnjate da ste alergični na ujed pčele ili ose

Ako se jave otežano disanje, poteškoće s gutanjem, vrtoglavica i nesvjestica, to mogu da budu prvi znakovi anafilaktičkog šoka. Takva reakcija može da ugrozi život ako se ne primijeti i ne reaguje na vrijeme.

Kako spriječiti ujed pčele i ose?

Garancija ne postoji, ali izbjegavajte tamnu odjeću i parfeme kada odlazite u prirodu, ako jedete na otovrenom, što brže sklonite ostatke hrane, jer ovi insekti baš na to idu. Najbolja odbrana je da ostanete mirni ako pčela ljeti blizu vas, jer će se u suprotnom uznemiriti i braniti svojom žaokom.