Iako je ljeto dobrano odmaklo, tako da voće i povrće više ne mogu da se tretiraju kao rano, cijene mnogih poljoprivrednih kultura na pijacama u Srpskoj i dalje su vrtoglavo visoke.

Tako, cijene pojedinih vrsta voća prešišale su 15 maraka, dok pojedino povrće ide i do 8 KM po kilogramu.

Među tri najskuplje vrste voća svakako su maline, koje koštaju i do 8 maraka, borovnice – 10, te kupine čija cijena po kilogramu ide i do 16 KM, a ove vrste voća se uglavnom prodaju u pakovinjama od oko 250 grama.

Kad je riječ o povrću, i dalje je najskuplji peršun, 8 KM za kilogram, te bijeli luk koji košta 7 KM. Neznatno jeftiniji su zelena salata, mahune i crvena paprika, čija cijena po kilogramu ide i do 6 KM. Takođe, cijena kilograma pasulja na pijacama ide od 5 do čak 10 KM.

U poređenju s periodom od prije neka dva mjeseca, cijene pomenutog voća i povrća su tek neznatno niže, što je posebno razočaralo kupce koji su se nadali da će ove poljoprivredne kulture značajnije pojeftiniti.

Cijena paradajza i dalje ide do 3 KM, žute paprike i mrkve 2, a krompira i do 1,5 KM po kilogramu.

Zato ne čudi što kupci sve više zaobilaze tržnice, te se snabdijevaju u marketima, gdje su poljoprivredni proizvodi daleko jeftiniji.

Domaćica Koviljka S. kaže da za svoje 64 godine života ne pamti ovakvu skupoću, te da je u današnje vrijeme gotovo isplativije kupovati meso nego povrće.

– Pa, samo za kilogram bijelog luka, mahuna i crvenih paprika, u najboljem slučaju, treba izdvojiti preko 15 KM, što je nezapamćeno. O cijeni pomenutog voća suvišno je i pričati, jer su, sigurno, među rijetkima oni koji sebi mogu da priušte maline, kupine, borovnicu. Sreća, u marketima su povrće i voće dosta jeftiniji, pa građani sve rjeđe zalaze na pijace. Jeste da ovi poljoprivredni proizvodi na pijacama, bar naizgled, izgledaju ljepše i kvalitetnije nego u marketima, ali svakako ne u toj mjeri da moraju da koštaju kao suvo zlato. Nadala sam se da će, kad prođu proljeće i počne ljeto, mnoge kulture pojeftiniti. Njihove cijene jesu pale, ali za iznos koji mnogim potrošačima ne znači mnogo – ističe naša sagovornica.

I povrtari i voćari potvrđuju da cijene voća i povrća i dalje drže istorijski maksimum, što je posljedica daleko slabije ponude na tržištu nego ranijih godina.

To je rezultat izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika ovog proljeća, zbog čega je povrće ove godine, kako kažu u Udruženju povrtara Srpske, mnogo skuplje u poređenju s prethodnim godinama.

– To je posljedica teške i skupe proizvodnje, lošeg materijalnog stanja poljoprivrednika, te loših vremenskih prilika. Proljeće je bilo kišno i hladno, zbog čega se suočavamo s manjom ponudom i poskupljenjima. Vremenske neprilike zadesile su i region, tako da su i robe iz uvoza biti skupe – kažu u ovom udruženju.

Biće i skuplje

Voćari upozoravaju da će voće biti i skuplje, s obzirom na to da je na tržištu sve manje domaćih sorti.

– Ova godina je bila izuzetno loša za rane sorte voća, čija je ponuda na tržištu značajno manja nego što je uobičajeno. Neće biti ni šljiva, ni jabuka, ni krušaka. Kruške su najviše stradale tokom proljeća, a prema nekim procjenama održalo se tek 20 odsto njihovog roda. Sve u svemu, treba da budemo spremni na nova poskupljenja voća i povrća, jer ovih proizvoda ni približno neće biti dovoljno na domaćem tržištu – kaže predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Izvor: srpskainfo