Grad Banjaluka je izašao u susret parovima koji žele da se vjenčaju mimo dana vikenda što je uobičajeni termin za vjenčanja.

Iz Odjeljenja za opštu upravu pojašnjavaju da se svečani čin vjenčanja sada može obaviti i petkom u atrijuma Gradske uprave, u  vremenu od osam do 16 časova.

– U navedenom prostoru, pored mladenaca, kumova i službenih lica, omogućeno je prisustvo najužih zvanica i to do deset gostiju ukupno. Vjenčanja koja se obavljaju u mjesnim kancelarijama ili Muzeju savremene umjetnosti ili u atrijumu su besplatna, odnosno mladenci su oslobođeni plaćanja administrativne takse – kažu u nadležnom odjeljenju.

Od kako je uvedena nova praksa, u atrijumu Gradske uprave su sklopljena četiri braka.

Inače, matičari Gradske uprave i odbornici Skupštine grada, u dane vikenda, vjenčanja obavljaju u prostoru Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske kao i u mjesnim kancelarijama na području grada, dok su se, ranije, radnim danima, zbog nedostatka adekvatnog prostora, vjenčanja obavljala u kancelarijama službenika Matične službe u Gradskoj upravi. Upravo zbog toga, izabran je prostor atrijuma i prilagođen potrebama svečanog čina vjenčanja.

-Kao i do sada, vjenčanja se mogu zakazati i izvan službenih prostorija, po želji mladenaca, ali se za ovakav čin vjenčanja plaća gradska administrativna taksa u iznosu od 200 maraka – podsjetili su iz Odjeljenja za opštu upravu i dodali da je u ovoj godini, na prostoru koji pripada matičnom području Grar Banjeluke, zaključeno ukupno 366 brakova.