Ukoliko ste mama mališana od preko godinu dana vjerovatno se susrećete sa brojnim pričama mama koje su svojoj djeci skinule pelene prije prve godine. Ukoliko se pitate da li je pravo vrijeme da počnete „da ne zakasnite“ pročitajte kratak vodič kroz skidanje pelena.

Kada je dijete spremno za skidanje pelena?

Da bi dijete skinulo pelene, potrebno je da ispuni dva preduslova- da može da se kreće i da može verbalno da zatraži. Tako da, prije prvog rođendana to stvarno nije moguće. Čak i tada, na fiziološkom planu, dijete mora postići neurlošku zrelost koja mu omoućava kontrolu sfinkera, dok na pshiloškom dijete mora samo da bude motivisano da „preraste“ tutu.

Čuveno „upoznavanje sa tutom“

Na tržištu postoji veliki broj edukativnih materijala koji su namijenjeni olakšanom skidanju pelena. Preporučuju se razne motode, a neke od njih su mi, kao roditelju, neprihvatljive. Ne znam za vas, meni nije u redu da vucaram djecu sa sobom u WC kako bismo im tata i ja pokazali kako se piški i kaki… Niti da zajedno razgledamo „minuli rad“. Podjednako mi je besmisleno posaditi dijete na tutu i očekivati da ono nekom magijom zna šta se od njega očekuje i kako da to izvede. Zapravo, ja sam za neki umjereni pristup.

Kupovina tute

Kupovini tute se opravdano poklanja značajna pažnja. Ona mora biti udobna kako bi djetetu bilo prijatno na njoj. Ukoliko imate dječaka obratite pažnju da prednji dio tute bude dovoljno visok, kako se ne bi desilo da slučajno prepiški preko. Poželjno je da bude simpatična na oko, najbolje djetetove omiljene boje, ako postoji. Neka djeca se raduju tuti koja svira kada se u nju piški i to može biti dobar izbor. Samo pazite da mališan ne dođe na ideju da u tutu sipa vodu kako bi svirala, umjesto da u nju piški. Tuta treba da bude dopadljiva, u veselim bojama, ali ona nije igračka. Neka djeca više vole adapter, pa možete razmisliti i o tome da dijete navikavate na WC šolju. Ako je u pitanju dječak, možete ga pustiti da piški stojeći dok vi držite tutu i pazite da ne isprska. U našem slučaju to je bilo kontraproduktivno. Najstariji sin je uveliko piškio stojeći u vrijeme kada sam ćerci skidala pelene, tako da je ona zahtijevala da piški „kao bata“ ili nikako!

 Spremni ste za akciju!

Kada ste izabrali tutu, a mališan je dovoljno porastao, preostalo vam je samo da se naoružate strpljenjem. Trebaće vam veliki broj šorceva, trenerkica, i uopšte veći broj donjih dijelova odjeće koja se lako svlači (i lako održava) kao i dovoljan broj gaćica ili bokserica.

Izbor veša se često previđa, a može imati značajnu ulogu u motivaciji. Ukoliko se djetetu sviđa veš, a vi ga presvučete kada se upiški, sljedeći put će obratiti posebnu pažnju! Moji sinovi su voljeli bokserice sa dinosaurusima, gaćice sa likovima autića, a princeza je oduvijek nosila samo roze bokserice. Ništa drugo nije dolazilo u obzir. Uostalom, zabavnije je da zajedno kupujete veš nego tutu!

Priprema, pozor, sad! Pa- pa pelene!

Kada definitivno krenete sa skidanjem pelena, obratite posebnu pažnju:

  • Da je dovoljno toplo da se dijete ne prehladi ukoliko ga ne presvučete iste sekunde
  • Da vam tutu uvijek bude na oku, tako da je djetetu blizu.
  • Ukoliko se upiški na putu do tute, svejedno ga pohvalite.
  • Moraćete malo i da „lovite“- čim se probudi, stavite dijete na tutu. Djeca piške nakon buđenja, pa nije neophodno da čekate da samo zatraži. Kod djece koja nemaju problema sa probavom, do vremena za skidanje pelena, najčešće postoji uobičajeno vrijeme kada dijete kaki. Najčešće je to poslije doručka ili nakon ručka. U svakom slučaju, nakon obroka stavite dijete na tutu. Nema potrebe da se na njoj zadržava predugo. Prije izlaska napolje i svakako prije spavanja ponudite djetetu tutu. Učinite to i kada vam se učini da je prošlo dovoljno vremena od prethodnog piškenja.
  • Ne ograničavajte količinu tečnosti koju dijete unese tokom dana. Voda je neophodna za pravilano funkcionisanje organizma. U suprutnom, rizikujete da vam dijete dehidrira!
  • Nije strašno pristati na srednje rješenje. Upotreba pelena-gaćica je odlična kada putujete, ili iz bilo kog razloga postoji mougćnost da sa djetotom nećete dovoljno brzo stići do toaleta. Kako se oblače poput veša, djeca ih najčešće ne povezuju sa pelenama.
  • Ne morate odmah skidati i noćnu pelenu. Znam, vrlo često se savjetuje da se pelene skinu istovremeno, ali odvikavanje od pelena može biti naporno i za vas, naročito ako ste se vratili na posao. Ukoliko bi trebalo da i noću dežurate kako biste bunovnog mališana stavljali na tutu- to vam može biti previše.

Pelene-gaćice

Već sam ih pomenula, ali pelene gaćice su mi super prelazno rješenje. Oblače se kao gaćice, lako se i brzo svlače, a nude i vama i mališanu neku sigurnost. Potrudite se samo da ta prelazna faza ne traje predugo. U svakom slučaju ne brinite, skoro svi mališani skinu pelenu do treće godine. I da, možda vam u trenutku skidanja to djeluje kao vječnost, ali pelene su dugo bile dio djetetovog svijeta i potrebno je da se navikne na osjećaj bez pelena. U svakom slučaju, pelene su samo faza. Kao i ostale faze i pelene će proći.

Samo strpljivo i uživajte u odrastanju!

Ako vam se tekst svidio, podijelite ga sa prijateljima. Ako imate zanimljivo iskustvo, ja se uvijek radujem novim savjetima. Ustalom, četvrto skidanje pelena mi tek predstoji!

Jelena Vojvodić
www.toddlersjoy.com