Dobitnik „Kočićeve nagrade“ za 2019. godinu je naš ugledni lingvista Milorad Telebak za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo. Ovo je saopštio žiri koji je radio u sastavu: Ranko Risojević, predsjednik, te Berislav Blagojević i Zlatko Jurić, članovi.

Kako je navedeno u saopštenju žirija, Milorad Telebak, profesor srpskog jezika i književnosti, ugledan je lingvista, danas poznat gotovo svakoj pismenoj osobi u Republici Srpskoj, a stručnjacima i književnicima u Crnoj Gori i Srbiji.

“Njegovo cjelokupno djelo posvećeno je praktičnim pitanjima srpskog jezika, čime se on svrstao u niz jezičkih djelatnika opredijeljenih za Vukov jezik i Kočićevo jezičko nasljeđe. To njegovo opredjeljenje značilo je ozbiljan rad na jeziku našeg vremena koji nam se čini sve oskudnijim i sve ugroženijim, iako imamo sva moguća sredstva i sve moguće institucije zadužene upravo za poslove vezane za naš srpski jezik”, saopštio je žiri.

Milorad Telebak, kako se dodaje u saopštenju, pisao je i djelovao u duhu Kočićevog shvatanja narodnog govora i neprestane potrebe za njegovim razvijanjem kulture upotrebe srpskog jezika koji, izvan svake lingvističke sumnje, ima svoj dijahronijski hiljadugodišnji razvoj i utemeljenje na svim jezičkim nivoima.

“Jezički i književni rad Milorada Telebaka zaslužuje posebnu pažnju naučne, kulturne i književne javnosti te dodjeljivanje ‘Kočićeve nagrade’ predstavlja davanje podrške i neosporiv način ukazivanja na posvećenost ovog autora kočićevskom promišljanju i djelovanju na očuvanju autentičnosti srpskog književnog jezika”, saopšteno je.

“Kočićeva nagrada” laureatu biće dodijeljena 24. avgusta prilikom svečane akademije koja će u čast Petru Kočiću biti održana u okviru predstojećeg 54.Kočićevog zbora.

Tada će biti dodijeljena i nagrada „Zmijanjče“, koja je ove godine pripala Lani Bajrić, učenici petog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Banje Luke.