Koristeći jeftina i dostupna sredstva možete sa lakoćom da očistite rešetku aspiratora u kuhinji od slojeva masnoće.

Prva stvar koju treba da uradite je da skinete rešetku aspiratora da biste je očistili od nagomilane masnoće i prljavštine.

Najednostavniji način je da rešetku stavite u sudoperu sa preparatom za pranje sudova. Nakon toga operite rešetku vrelom vodom i operite sunđerom, osušite.

Čišćenje rešetke sodom bikarbonom

Ukoliko je rešetka mnogo prljava, možete je očistiti samo u rastvoru od vrele vode i sode. Da biste to uradili, uzmite pleh iz rerne i sipajte vodu koliko da pokrije rešetku.

Dodajte sodu, njena količina se određuje količinom vode, a to treba da bude: na 1 litar vode 1 supena kašika sode. Stavite pleh na vatru da provri i onda stavite rešetku horizontalno. Kuvajte 20 minuta, nakon toga operite i sunđerom odvojite preostalu prljavštinu, osušite.

Čišćenje rešetke sirćetom

Efikasno skidanje prljavštine sa aspiratora je moguće i sa dostupnim sredstvom u svakoj kuhinji – sirćetom. Koristite samo ne razrijeđeno sirće da biste povećali efekat čišćenja.

Treba da radite sa rukavicama, da ne biste iritirali kožu. Nanesite sirće na rešetku i ostavite da djeluje 15-20 minuta dok se masnoća ne razgradi i prljavština. Nakon toga operite sunđerom ono što je ostalo na rešetki i operite vodom, osušite.

Koristite limunsku kiselinu za čišćenje

Osim sirćeta, limunska kiselina savršeno ispunjava zadatak čišćenja masnoće sa aspiratora. Kao i sirće, limunska kiselina se ne razrijeđuje, zato što se smanjuje efekar.

Limunska kiselina ili iscjeđen sok od limuna treba da se nanese na rešetku i sačekajte da se manoća rastvori, nakon toga istrljajte sunđerom i operite vodom. Ako se prvi put ne skine masnoća, ponovite proceduru.