Svako od nas ima trenutak kada shvati koliko podsjećamo na naše roditelje.

Nije važno kako naši odnosi trenutno izgledaju. Čak i ako smo podijeljeni dugogodišnjim svađama, imamo različite poglede na život ili interese – geni i iskustva iz djetinjstva jednostavno se moraju predstaviti. Novo istraživanje je otkrilo trenutak kada taj proces počinje najčešće.

U britanskoj studiji učestvovalo je ukupno 2000 ljudi. Učesnici su odgovorili na niz pitanja koja su imala za cilj otkrivanje trenutka okončanja pobune protiv njihovih majki. Na njihovo iznenađenje – kao rezultat ankete, otkriven je trenutak kada su žene počele da budu slične svojim majkama. Štaviše, dogodilo se mnogo ranije nego što su očekivali. U slučaju žena, prve promjene su se desile u prosjeku u dobi od 33 godine. Za muškarce godinu dana kasnije.

Šta to tačno znači?

Istraživanje je pokazalo da su učesnici studije počeli, između ostalog, da gledaju iste TV programe, imaju iste hobije i koriste iste izraze. Prema autorima studije, važan faktor koji obično pokreće proces transformacije u vašu majku ili oca jeste da postanete roditelj.

Promjene dobijaju još veću brzinu kada vidimo znakove starenja: Počinjemo da se osjećamo kao naši roditelji kada počnemo da izgledamo kao oni. Iako mnogi ljudi žele da odlože ovaj proces što je kasnije moguće, to je nezaobilazan dio života. Fenomen fizičke sličnosti sa roditeljima se takođe dešava – u slučaju žena, odvija se u prosjeku od 37 godina, a za muškarce – 43 godine.