Origano je više od aromatične biljke. Ulje ove biljke je efikasan ubica mnogih bakterija i gljivica i snažan lijek za mnoge bolesti.

Ovo ulje od davnina su koristili stari Rimljani i Grci. Provjerite šta može da uradi za vas!

Origano je začin poznat još od antike. Origano, bliski rođak matičnjaka i jedan od najvažnijih začina italijanske kuhinje, je antibakterijski lijek poznat hiljadama godina. Origano ulje se dobija iz osušenih listova i izdanaka, koji su podvrgnuti destilaciji sa vodenom parom.

Ulje origana – svojstva

Ulje origana ima tri puta više antioksidanata nego borovnice. Podsjetićemo vas da antioksidanti sprečavaju prerano starenje tijela i razvoj bolesti. Pored toga, origano ulje je odličan izvor antibakterijskog karvakrol jedinjenja. Karvakrol ubija opasne bakterije na zanimljiv način. Uništava njihove ćelijske membrane i blokira njihovo umnožavanje. Origano ulje je takođe bogat izvor gvožđa, bakra, mangana, kalcijuma, magnezijuma, cinka, vitamina C, A, niacina, kalijuma i bora. Hemijske supstance koje se nalaze u njemu pojačavaju dejstvo antibiotika i antiseptika.

Podržava reakcije imunog sistema

Origano ulje je efikasno u uništavanju mikroorganizama koji uzrokuju infekcije kože, kao što su akne, perut ili herpes. Poboljšava fleksibilnost mišića, pa se isplati koristiti ga kod bolova u mišićima i bolovima u zglobovima.

Origano ulje se preporučuje za probleme sa disanjem

Inhalacije uz njegovu upotrebu pomažu u liječenju plućnih bolesti ili kratkog daha.

Ulje origana – aktivne supstance

1. Karvakrol

To je fenol sa jakim iscjeljujućim dejstvom. Karvakrol može ubiti E.coli, candidu, salmonelu, listeriu, stafilokoku i mnoge druge.

2. Timol

Ovo je još jedan fenol sa antiseptičkim efektom. Timol se bori protiv gljivičnih infekcija i ubrzava zarastanje. Štiti tijelo od toksina.

3. Ruzmarinska kiselina

Ruzmarinska kiselina je antioksidant i antihistaminik. Smanjuje oticanje i smiruje alergije.

4. Terpeni

Terpeni imaju antibakterijska svojstva.

5. Linalol

Pomaže u tretmanu stresa i anksioznosti.

6. Naringin

On inhibira rast ćelija raka i poboljšava djelovanje drugih antioksidanata u origanovom ulju.

7. Beta-karofilin (E-BCP)

Djeluje anti-inflamatorno.

Ulje origana – šta izabrati?

Kada kupujete ulje od origana, izaberite proizvode koji su 100% čisti i neprerađeni. Izbjegavajte ulja koja sadrže aditive.

Origano ulje – kako ga koristiti?

Ulje origana se uzima oralno u malim dozama. Poput kapi. Ne preporučuje se za dugotrajnu upotrebu, jer je antibiotik i može oslabiti našu prirodnu bakterijsku floru. Nakon nedjelju dana uzimanja, morate napraviti pauzu. Uvijek treba da se razblaži sa kokosovim ili maslinovim uljem. Najbolje je kupiti ulje odmah razrijeđeno u proporcijama: 10-20% ulja origana sa 90-80% maslinovog ulja. Uvijek slijedite doze koje preporučuje proizvođač. Mnogo zavisi od koncentracije karvakrola. Vrijedi uraditi test alergije prije prve upotrebe i koristiti najnižu dozu na početku (1 kap), a zatim sačekati reakciju.

Napomena: nerazrijeđeno ulje će upaliti vaš probavni trakt i kožu!