U Republici Srpskoj je u drastičnom porastu broj oboljelih od hronične bolesti bubrega, a broj dijaliznih bolesnika u posljednjih 15 godina je i više nego udvostručen, rekla je načelnik Centra za internu medicinu Univerzitetske bolnice Foča nefrolog Marijana Kovačević.

Kovačevićeva je na Kardiorenalnom simpozijumu – naučnom skupu ljekara Srpske specijalizovanih za srčana i bubrežna oboljenja, rekla da je cilj simpoziju da se skrene pažnja na značaj poveznanosti oboljenja bubrega i srca, budući da najčešće hronični bubrežni bolesnici boluju i umiru od bolesti srca.

– Bubrežna bolest danas najčešće nastaje kao posljedica dijabetesa i hipertenzije, a budući da su dijabetes i hipertenzija u ekspanziji, to je broj bubrežnih i dijaliznih bolesnika sve veći – rekla je Kovačevićeva na simpozijumu koji se održava na Medicinskom fakultetu u Foči.

Ona je istakla da su najbitniji prevencija, održavanje adekvatnih vrijednosti šećera u krvi i krvnog pritiska.

Kardiolozi i nefrolozi Univerzitetske bolnice Foča i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske iz Banjaluke će na seminaru razmijeniti iskustva i predstaviti više tema i medicinskih slučajeva oboljenja u vezi sa kardiorenalnim sindromom, odnosno međusobno povezanim poremaćajima u radu srca i bubrega.

Šef Odjeljenja nefrologije u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nefrolog Vlastimir Vlatković rekao je da, kao što je to i na svjetskom nivou, svaki deveti stanovnik Srpske ima neki oblik oštećenja bubrežne funkcije, a da to možda i ne zna, te da stopa bolesnika koji trebaju neki od vidova zamjene bubrežne funkcije raste godišnje po stopi od sedam odsto.

– Pod broj jedan je prevencija, na čemu najviše insistiramo, a kada prevencija zakaže, onda je najvažnija dobra dijagnostika i terapijske mogućnosti u čemu imamo izvanredne rezultate. Opremljenost naših ustanova je na izuzetno visokom nivou, a problem je što su kapaciteti maksimalno iskorišćeni, pa je teško održavati sve to – rekao je Vlatković.

On je naveo da je u Republici Srpskoj trenutno 1.200 pacijenata na dijalizi u 14 hemodijaliznih centara i u tri centra za peritoneumsku dijalizu.

Kardiolog Univerzitetske bolnice Foča Verica Prodanović navela je da na ovom simpozijumu ljekari iz Foče i Banjaluke razmjenjuju važna iskustva u liječenjima pacijenata, koja traže mulitidisciplinaran pristup.

U svom izlaganju Prodanovićeva je govorila o uticaju gojaznosti, pušenja i fizičke neaktivnosti na pojavu hirpeteznije kod adolescenata.

– Mladi su prepisali od odraslih potpuno pogrešan obrazac ponašanja, tako da je sve više adolescenata koji puše, konzumiraju alkohol u većim količinama, malo se kreću i provode mnogo vremena pored računara i televizora, što svakako ima uticaj na povećan procenat hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti. Dakle, promocija zdravih životnih navika, fizičke aktivnosti i zdrave ishrane je poruka koja treba da ode sa ovog simpozijuma – rekla je Prodanovićeva.

Simpozijum su organizovali Udruženje kardiologa i Udruženje nefrologa Republike Srpske.

Izvor: srpskainfo