OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povodom početka 54. Kočićevog zbora, koji se zvanično otvara večeras, gradonačelnik Igor Radojičić danas je položio vijenac na spomenik velikom narodnom tribunu i pjesniku Petru Kočiću u centru grada. Radojičić je pozvao Banjalučane da svojim prisustvom daju podršku brojnim manifestacijama koje će biti priređene u okviru programa jedne od naših najdugovječnijih kuturnih manifestacija.

Svečano otvaranje zbora predviđeno je za večeras, od 20.00 časova, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, gdje će zainteresovani moći da vide digitalnu „Sobu sjećanja“ na velikog pisca.

-Samo otvaranje smo predvidjeli uz sadržaj prilagođen novom vremenu i savremenoj tehnici. Riječ je o interaktivnoj sobi, koja prati Kočićevu biografiju, odnosno njegov život, od rodnih Stričića do Beograda gdje je okončao svoj put. Time želimo da i novim generacijama približimo lik i djelo našeg velikog pisca. Od danas imamo i likovnu koloniju, zatim književne večeri, dok će centralna manifestacija, po tradiciji, biti održana u Stričićima, u nedjelju 25. avgusta – rekao je Radojičić.

On je naglasio da književno djelo Petra Kočića, ali i cijeli njegov život, imaju veoma snažan uticaj i značaj i u današenjem vremenu.

-I nakon jednog vijeka, njegove riječi se mogu čitati na aktuelan način. Kočićeva borba za istinu, otadžbinu, jezik i naciju su vanvremenske vrijednosti na ovim prostorima – zaključio je Radojičić.