U sklopu osmog  Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić.

Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je, kao prva žena fudbalski sudija u BiH, predstavljena u knjizi.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije 53 žene, koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. U knjizi su predstavljene umjetnice, književnice, humanitarke, narodne heroine iz Drugog svjetskog rata, režiserke, naučnice, muzičarke, sportistkinje. Svaka od priča praćena je ilustracijom, a autorke ovih ilustracija su umjetnice iz BiH.

Među predstavljenim ženama su, između ostalih, partizanke Vahida Maglajlić, Lepa Radić i Radojka Lakić, folk diva Silvana Armenulić, čuvena košarkašica Razija Mujanović, balerina Riki Levi, poznata iz knjige i TV serije “Miris kiše nad Balkanom”, direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković, najpoznatija pjevačica sevdaha Amira Medunjanin…

Masha Durkalić je na promociji istakla da je zajedno s koautorkama i saradnicama godinama radila na prikupljanju građe za knjigu, te da su to radile volonterski.

– U ovom projektu nismo imale nikakvu zaradu, niti smo to željele. Sve mi imamo svoje poslove, ovo smo radile aktivistički i iz dubokog uvjerenja – rekla je Masha

Zanimljivo je, takođe, da izdavanje knjige nije podržala nijedna institucija u BiH, niti bilo ko od donatora. Na kraju je ona ugladala svjetlost dana zahvaljujući kraft faunding kampanji, najuspješnijoj ikad organizovanoj u BiH.

– Zahvaljujući prilozima više od 550 građana i građanki iz 25 zemalja prikupljeno je 513 odsto traženih sredstava. Svima smo im beskrajno zahvalni – poručila je Masha.

Milkica Milojević je govorila kako je davne 1979. godine, kada su fudbalom carovali muškarci, a fudbalske sudije bili uglavnom “trbušasrti, brkati mačo tipovi, koji su jeli svinjske koljenice i pili pivo” izborila za svoje mjesto u Savezu fudbalskih sudija Jugoslavije.

– Dok im nisam priprijetila da ću se žaliti svjetskoj fudbalskoj federaciji FIFA, nisu mi dali da sudim utakmice – rekla je Milkica, dodajući da je u to vrijeme bila djevojčica, koja je tek napunila 18 godina, ali nije dozvoljavala da je iko “pravi budalom” i da joj drugi određuje šta, kao djevojka, može, a šta ne može.

Izvor: srpskainfo