Rektor Univerziteta za poslovne studije Banjaluka Radovan Klincov najavio je da će se ova ustanova žaliti na rješenje Inspektorata RS kojim joj je naloženo da zbog nepravilnosti poništi diplomu izdatu direktoru Obaveštajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću i proglasi je ništavnom u Službenom glasniku RS.

On je rekao da je Univerzitet juče primio rješenje Inspektorata, te da je u njemu određeno da univerzitet može pokrenuti drugostepeni postupak i izjaviti žalbu pred Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

– Ako Ministarstvo potvrdi rješenje Inspektorata i odbaci žalbu, imamo mogućnosti da pokrenemo upravni spor pred nadležnim okružnim sudom, pa i da kasnije, ukoliko slučaj ne bude riješen u našu korist, vodimo postupke pred višim sudskim instancama, koristeći sve pravne lijekove – naveo je Klincov.

On je dodao i da je saglasan sa izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te resornog ministra Srđana Rajčevića po kojima bi se u zakonima trebalo omogućiti da se fakulteti i zatvore, ako izdaju lažne diplome.

Ministar Rajčević je prethodno rekao da će se uskoro u parlamentarnoj proceduri naći nova zakonska rješenja čijim će se odredbama definisati mogućnosti izdavanja mjera prestanka rada visokoškolskim ustanovama koje učestvuju u izdavanju lažnih diploma.

– Mogu najaviti da će se takve stavke naći u novim zakonskim rješenjima, i to u zakonu o visokom obrazovanju i zakonu o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju – rekao je Rajčević, te dodao da očekuje podršku kompletnog društva u Srpskoj za takva zakonska rješenja.

On je naglasio da podržava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je poručio da će se založiti za zatvaranje fakulteta koji izdaju lažne diplome, te inicijativu da se zakonskim rješenjima ostavi mogućnost Ministarstvu, odnosno Vladi Srpske da administrativno djeluje, i da po osnovu drugostepenog rješenja u upravnom postupku izda mjeru prestanka rada visokoškolskoj ustanovi koja svjesno učestvuje u izdavanju takozvanih lažnih diploma, odnosno “onoj visokoškolskoj ustanovi čiji zaposleni učestvuju u neregularnim i nezakonitim radnjama koje će dovesti do izdavanja neke visokoškolske isprave”.

On je dodao da je takva mogućnost predviđena i u reformi visokog obrazovanja u Srpskoj.

Izvor: srpskainfo