Prema Zakonu o javnom redu i miru RS, za ovo krivično djelo je zaprijećena novčana kazna od 500 KM do 1.500 KM ili kazna zatvora do 60 dana. U sramotnom pozivu navode kako je majka Suzana počinila prekršaj 25. decembra prošle godine.

Tog dana Suzana je uhapšena, jer je s ostalim građanima Banje Luke protestovala na Trgu Krajine tražeći odgovor na pitanje ko je ubio njenog sina. Stajala je mirno s Davidovom fotografijom i plakala.

Isti dan uhapšen je i Davidov otac Davor, poslanici NSRS-a i nekoliko građana.

U pozivu se navodi kako će je prinudno dovesti ukoliko sud bude smatrao da je njeno prisustvo neophodno ili da će joj presuditi u odsustvu.

Suzana je objavila poziv uz niz pitanja s glavnim “A gdje su ubice Davidove?”.

“Nađoše me i u Austriji. Poziv šalju kao najvećem kriminalcu. (…) Važno je da se Suzana dovede na sud zato što je 25. decembra 2018. godine stajala na mjestu s kojeg su joj uzeli život”, napisala je Suzana.

Građani BiH i članovi grupe Pravda za Davida ogorčeni su ovim potezom sudskih vlasti u Banjoj Luci. Sa skupa koji je održan 514. put pozvali su sve građane da dođu 10. septembra u sudnicu i pruže podršku Suzani.

“Dođite da vidimo to suđenje, ali i da pitamo po ko zna koji put ko je ubio našeg sugrađanina, mladića od 21 godinu Davida Dragičevića”, rekao je jedan od pripadnika grupe.

I protiv Davora se vodilo nekoliko postupaka koji su obustavljeni jer je, kako su kazali, nedostupan sudskim organima. S druge strane, istraga o Davidovom ubistvu nije se pomjerila s “mrtve tačke”. Pravosudne vlasti u RS-u ni nakon godinu i pet mjeseci nisu utvrdile ko je ubio ovog mladića niti su ikoga priveli za ovo krivično djelo.

Izvor: klix