Odlučili ste se da izbjegnete ljetne vrućine i gužve pa ste riješili da uhvatite lijepo septembarsko sunce. Odlična ideja – bebama (a i roditeljima) prija „pitomije“ sunce, tako da je ovo zaista dobra odluka.

Zato ćemo se pozabaviti potencijalnim problemima koji se mogu očekivati na ovom „kasnom” (iako nije kasno za lijepo ljetovanje) ljetnom odmoru.

  • Sunce je i dalje opasno!

Ne smije da vas zavara „nježnije” septembarsko sunce! UV index (pokazatelj jačine, ali i opasnosti od UV zračenja) je i dalje visok, pa sunce stvarno može biti opasno.

I dalje izbjegavajte jako sunce (od 10-17 časova), držite bebu u prirodnom hladu uvijek kad možete, koristite laganu ljetnu kapicu i laganu pamučnu odjeću. Kad ste na suncu bebu mažite kremom ili losionom sa maksimalnim zaštitnim faktorom (50+)

  • Ne pretopljavajte bebu

Čini vam se da je seprtembar hladniji – jeste u odnosu na juli i avgust, ali i dalje ima vrućina. Zato NE pretopljavajte bebu – dovoljan je jedan sloj odjeće, NE trebaju bebi čarapice kad je vruće, ali se kapica podrazumijeva kad se izlazi na sunce.

  • Dajte bebi više tečnosti

Ako dojite bebu, to je najbolje za dijete! Ipak, tokom ljetnih vrućina (pa i u septembru) bebi treba više vode, jer je gubi znojenjem, ali i „nevidljivim” isparavanjem na vrućini. Zato treba da imate odgovarajuću flašicu vode pri ruci.

NEMA potrebe da prokuvavate vodu, već odaberite kvalitetnu flaširanu vodu u pakovanju za bebe i djecu (0,33 ili 0,5l) i neka to bude SAMO bebina voda.

Što ne popije bacite ili sami popite, ali nemojta „odstajalu” vodu da dajete bebi uveče kad se vratite sa plaže. Uvijek postoji mogućnost da ste, tokom otvaranja ili sipanja, „zaprljali” dio ispod poklopca, ma koliko pažljivi bili.

Ako putujete u inostranstvo, ponesite jedan paket bebine vode odavde – ne zauzima mnogo mjesta, ali ćete izbjeći nepotrebnu potragu za vodom. Za nas je lako da se nađe, ali je za bebu najsigurnija voda koju ste već ovdje davali i probali.

  • Čuvajte se crijevnih infekcija

Ljeto, pa i kasno ljeto je uvijek „rizik faktor” za nastanak infekcija prljavih ruku! Zato pazite da beba ne stavlja svašta u usta, a naročito vodite računa kada se igra u pijesku.

Starije bebe ponekad vole da „probaju” pijesak, a to može biti opasno!

Iako more izgleda čisto, može se desiti da talasi (kao i plima) izbace raznu nevidljivu prljavštinu, uključujući i spore bakterija koje izazivaju infekcije želuca i crijeva. Zato se dešava ona, naizgled paradoksalna, situacija: dijete se nije kupalo u moru, a dobilo je „morski” ljetni proliv! To je baš zato što je željelo da proba ukus pijeska.

Zato redovno perite ruke bebi, i ne dajte joj da svašta „trpa” u usta.

  • A ako se ipak proliv desi

Odmah treba započeti nadoknadu tečnosti! Najbolje preparatima koji u sebi sadrže sve što bebi treba (elektrolite, šećer…) koji se rastvaraju flaširanom vodom. To treba ponijeti sa sobom „za svaki slučaj” – bolje da ne trebaju, ali nikad se ne zna.

Beba treba da bude na „dijetici”  – ako mama doji to je najbolje, onda se samo daje mamino mlijeko! Ako je na formulama, treba dati adaptirano mlijeko BEZ laktoze (bez mliječnog šećera) pet do sedam dana.

Treći stub borbe sa prolivom je davanje probiotika koji pomažu da se varenje normalizuje, ali i da beba pobijedi virus (ili bakteriju) koja je izazvala problem. Probiotik se daje najmanje sedam do deset dana, a po potrebi i duže!

  • Da li beba smije da se kupa u moru

Kada je more čisto, toplo i bistro, zašto da ne!

Podrazumijeva se oprez i stalno držanje bebine glave „na sigurnom” iznad vode. Ipak, neka beba odluči – ako joj prija ona će da se raduje, smije, lupka rukama i nogama po vodi… Ali, ako plače i negoduje NEMOJTE da je forsirate – ima vremena, zavoljeće more.

Ako je hladnija voda, improvizujte bazenčić, ubacite morsku vodu i neka se ugrije na suncu, pa onda „probrčkajte” bebu. Ovo je razumna alternativa i kada su dani vjetroviti – nađite zavjetrinu i eto rješenja.

  • Šta poslije kupanja u moru

Odmah tuširanje mlakom vodom, sušenje mekanim peškirom, pa poslije 10-tak minuta sunčanja pravac hladovina. Ponudite je da jede (ili pije) i eto lijepog morskog sna.

  • A klima u sobi

Obično je u septembru prijatnije i ne treba klimatizacija. Ipak, ako „udari” vrućina,  umjerena klimatizacije je dozvoljena i poželjna. Važno je da snop hladnog vazduha ne ide direktno na bebu, i da se temperatura sobe održava konstatno o rasponu od 24-26 stepeni! Ne valja da bude velika razlika u odnosu na spoljnu temperaturu.